Het is stil rondom de herinrichting van de Koemarkt

Nieuws
Broersvest gezien vanaf de Koemarkt.
Broersvest gezien vanaf de Koemarkt. (Foto: René van der Klink)

Het is een langgekoesterde wens om de entree naar onze binnenstad te verfraaien. Al in 2019 berichtte deze krant al over het herinrichten van de Koemarkt. De Lange Haven is inmiddels op de schop gegaan en de plannen voor de Hoogstraat zijn ook geconcretiseerd. Maar wat is de status van de aanpak van de Koemarkt?

door René van der Klink

Voor de herinrichting van de Koemarkt was in 2019 al budget beschikbaar gesteld door de gemeenteraad. Het oorspronkelijke doel was eerst het project lange Haven afmaken en vervolgens de Hoogstraat een nieuwe entree te geven. In 2020 werd er een inloopavond voor omringende bewoners georganiseerd die het schetsplan voor een nieuwe inrichting van de Koemarkt konden inzien en hun commentaar hierop mochten geven.

De door omwonenden gemaakte aanpassingen op het schetsplan bleken echter te duur en sinds die tijd is het wachten op een nieuw, financieel passend, ontwerp.
De gemeente heeft desgevraagd gereageerd op enkele vragen over de herinrichting. “De Koemarkt is de schakel tussen de Hoogstraat en de Broersvest. We zijn op dit moment hard aan het werk in deze gebieden. We werken op dit moment ook aan het inrichtingsplan voor de Koemarkt aan de waterkant. Hierbij gaan we uit van dezelfde kwaliteit als de Lange Haven en de Hoogstraat. Deze totaalaanpak is een aanpak voor de binnenstad, waarbij we ook verblijfsplekken willen toevoegen en de stad steeds een stukje mooier maken. Zodra het plan voor de Koemarkt gereed is, informeren we omwonenden en ondernemers.”
Uit de reactie van de gemeente valt er af te leiden dat er op dit moment nog weinig concreet is. Volgend jaar bestaat Schiedam 750 jaar en dat zou extra feestelijk gevierd kunnen worden met een fraaie entree naar het centrum van de stad.

Hoogstraat

Fase 1 van het project Hoogstraat plus is inmiddels afgerond. Er is nieuwe gevelverlichting aangebracht die past bij het historische karakter van de binnenstad. Het Jeneverglaasje op de lantaarns is een knipoog naar het rijke verleden van Schiedam als jeneverstad. Fase 2 van het project Hoogstraat plus is het herbestrating van de Hoogstraat met de bestaande stenen.
Als dit is afgerond gaat de gemeente ervan uit dat de Hoogstraat er weer netjes en strak bij ligt voor de komende 15-20 jaar. Op dit moment is er een aanbesteding gestart waarbij de gemeente op zoek is naar een aannemer voor deze omvangrijke klus. Het is nog niet bekend wanneer dit project is afgerond.
De gemeente laat weten ook op de broersvest aan de slag te gaan. “We gaan samen met vastgoedeigenaren en ondernemers aan de slag om de Broersvest nog aantrekkelijker te maken. We kijken hoe de straat in de toekomst ingevuld moet worden en er is een subsidieregeling om winkels aan de buitenkant op te knappen.”

“De Broersvest is een belangrijke entree naar de historische binnenstad en een verbinding tussen Oost, West en het te ontwikkelen gebied Nieuw-Mathenesse. Door de vastgoedeigenaren en ondernemers te stimuleren hun pand, onderneming en de straat mooier te maken, willen we onze historische binnenstad nog aantrekkelijker maken. De acties die we samen op willen pakken, dragen bij aan een beter vestigingsklimaat voor bestaande en nieuwe ondernemers aan de Broersvest”, besluit een woordvoerder van de gemeente Schiedam.