Silo’s van de glasfabriek verdwijnen als landmark tussen hoogbouw

Nieuws
Bovenop de silo's komt een hotel, 65 meter hoog, naast woonblokken van veertig meter.
Bovenop de silo's komt een hotel, 65 meter hoog, naast woonblokken van veertig meter. (Foto: Blauwhoed-Dudok)

Waarom is het tegenwoordig toch zo moeilijk om bouwplannen te maken waar iedereen achter kan staan? Niemand is tegen woningbouw op het terrein van de Glasfabriek. Maar de manier waarop doet stof opwaaien.

Door Kor Kegel

Belangen- en bewonersvereniging De Plantage keert zich tegen de buitensporige hoogbouw in het beeldkwaliteitsplan van Blauwhoed en Dudok. In haar zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-Oost zegt de vereniging de ontwikkeling van het terrein tot woningbouwlocatie te ondersteunen, maar tegen de hoogte wordt ernstig bezwaar gemaakt.

Optopping

Allereerst is De Plantage tegen de optopping van de beeldbepalende silo’s van de oude Glasfabriek. De silo’s zijn een gemeentelijk monument en bescherming waard, maar in het plan staat een optopping tot 65 meter. Er is sprake van een hotel bovenop de silo’s. De vereniging vindt de optopping disproportioneel en een aantasting van het culturele erfgoed. In hun huidige vorm en hoogte zijn de silo’s een landmark. Straks dreigen ze slechts de steunpilaren van een hotelblok te zijn.

De Plantage maakt ook bezwaar tegen de hoogte van andere bouwblokken op het terrein van de Glasfabriek, iets verder van de Buitenhavenweg af. Die blokken krijgen een hoogte van veertuig meter, blijkt uit de eerste schetsen. Dat is te hoog en het verdraagt zich niet met de omgeving, zegt De Plantage.

Als voorbeeld worden de C&A-flat op de Koemarkt en de Grensflat aan de Rotterdamsedijk genoemd; deze zijn respectievelijk 32,8 en 32 meter hoog. “Alleen de toren van het stadskantoor is met zijn 56 meter een uitschieter in hoogte en een enorme dissonant in het Schiedamse stadsbeeld. Laten we dus niet weer dezelfde fout maken,” schrijft De Plantage.

De Kuyper

In relatie tot het rijksmonument dat distilleerderij De Kuyper aan de Buitenhavenweg is, direct naast de silo’s staand, vindt De Plantage de voorgestelde hoogte van 65 meter onacceptabel.

Vanuit het beschermd stadsgezicht van de Schiedamse binnenstad en ook vanuit de Plantage en de Gorzen gezien zal de optopping een misplaatste uitschieter betekenen.

De belangen- en bewonersvereniging herinnert aan het plan voor The Miller, een woontoren die nabij het Plein 1940-1945 zeventig meter hoog zou worden. Daar was brede ophef over in de stad, vooral ook van Stichting De Schiedamse Molens, omdat de woontoren de molenbiotoop zou verstoren. Dat plan is dan ook in 2023 afgeketst.

De Plantage hoopt dat de initiatiefnemers van de herontwikkeling van de Glasfabriek en de gemeente daarvan willen leren. De zienswijze is ondertekend door de leden van de commissie Ruimtelijke Ordening van De Plantage, maar maakt gebruik van de rechtsgeldigheid van de stichting.

De zienswijze van De Plantage is ook in vrijwel dezelfde bewoordingen door individuele bewoners van de Tuinlaan ingediend. Hun achtertuin kijkt uit op de Glasfabriek.

Blauwhoed en Dudok willen in totaal 740 woningen realiseren op het terrein van de Glasfabriek. De bouw, tussen de Buitenhavenweg en de Nieuw-Mathenesserstraat, zou zich in vijf fases kunnen voltrekken. De ontwikkelaars spreken van een autoluwe stadswijk met maximale vergroening, dus met veel gelegenheid tot recreëren en spelen in het groen. Naast een grote variatie aan woningtypes, groottes en prijsklasses (sociaal, middenhuur en koop) is er 25.000 vierkante meter gereserveerd voor bedrijvigheid, waaronder horeca en winkels, werkplaatsen en maatschappelijke voorzieningen.

Het beeldkwaliteitsplan toont ook een nieuwe brug over de Buitenhaven. Dat wordt een fiets- en voetgangersbrug tussen de Makkersstraat en het Nieuwsticht, waar een parkeergarage wordt gebouwd.