Schiedamse galerie op illustere kunstbeurzen Milaan en Keulen

Nieuws
‘Babyl III’ is een werk van Steve Bandoma, dat meegaat naar de (Un)Fair-beurs in Milaan. Het is een recent werk, inkt op papier, uit de Milembo-serie. Afmeting: 140 x 100 centimeter.
‘Babyl III’ is een werk van Steve Bandoma, dat meegaat naar de (Un)Fair-beurs in Milaan. Het is een recent werk, inkt op papier, uit de Milembo-serie. Afmeting: 140 x 100 centimeter. (Foto: Arthur Reumer)

Joke Bakker-Jansen zal met haar galerie en kunsthandel OpenArtExchange vertegenwoordigd zijn op de gerenommeerde kunstbeurzen van Milaan en Keulen. Daar staat ze met tamelijk grote stands vol Afrikaanse kunst. De galerie op de Hoogstraat 85 in Schiedam is daar in vijf jaar tijd in gespecialiseerd geraakt.

Door Kor Kegel

Het is uniek dat een Schiedamse kunstruimte op zulke prestigieuze beurzen staat. Het vloeit voort uit het succes van OpenArtExchange. Het doel was om de diversiteit op de internationale kunstmarkt te bevorderen en dat deed Joke Bakker met een focus op niet-Westerse hedendaagse kunstenaars, vooral uit Afrika. In Schiedam hebben veelbelovende kunstenaars uit Benin, Nigeria en Togo geëxposeerd en ook uit Senegal, Ivoorkust, Kameroen, Mali, Angola en Congo. Joke Bakker is gaandeweg aan beurzen in het buitenland gaan deelnemen. Stukje bij beetje probeert ze zo haar reputatie op de kunstmarkt te verbeteren en ‘haar’ kunstenaars in prominente tijdschriften te krijgen, zodat ze kans maken in erkende internationale collecties opgenomen te worden. Morgen wordt in Milaan de (Un)Fair geopend, die tot zondag 3 maart duurt. De belangstelling van vooraanstaande kunstcritici, musea en galerieën, veilinghuizen en ‘global collectors’ kan voor kunstenaars een internationale doorbraak betekenen.

Eerste keer

“Omdat het voor ons de eerste keer is dat we de Italiaanse markt verkennen, zullen we op (Un)Fair recente werken in een brede variatie van Afrikaanse hedendaagse kunstenaars presenteren, van wie enkelen al ruime internationale ervaring en erkenning hebben. Anderen komen juist op. We presenteren kunstenaars van verschillende leeftijden en werk in uiteenlopende stijlen en technieken, neigend naar abstract met figuratieve elementen, maar allemaal met een onmiskenbaar Afrikaans tintje in de combinatie van kleurgebruik, vormen of voorstellingen”, zegt Joke Bakker. In Milaan toont ze werk van Steve Bandoma en Serge Diama uit Congo, Thierno Diallo uit Mali, Casca uit Angola, Sanda Amadou en Syl Loko uit Benin en Kingsley Ogwara uit Nigeria; de laatste woont en werkt tevens in Luxemburg. Bijna net zo belangrijk als Milaan is de Discovery Art Fair van donderdag 25 tot en met zondag 28 april in Keulen.

Frankfurt

Later in het jaar is er een zelfde beurs in Frankfurt en daar neemt de Schiedamse galerie vier kunstenaars mee, Julien Degan en Tchif Tchiakpe uit Benin, Mounou Désiré Koffi uit Ivoorkust en Kingsley Ogwara uit Nigeria. Toch spreekt Joke Bakker nog van een andere topbeurs, die dit jaar op het programma staat. Dat is Also Known As Africa (AKAA) in Parijs van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober.
Deze beurs hoort wereldwijd tot de absolute top in hedendaagse Afrikaanse kunst. Hier zet Joke Bakker dan ook haar beste kunstenaars in en legt ze contact met specialisten in andere landen. Iedereen die iets betekent in de actuele wereld van Afrikaanse kunst komt naar AKAA. Joke Bakker gaat zich ook op kunstbeurzen in de Schengenlanden van Europa bewegen. “Dat is voor ons belangrijk, want zo kunnen we de kunst ‘main stream’ brengen, zodat we ons niet beperken tot een gespecialiseerde community. Ons primaire doel is om op deze beurzen zo veel mogelijk kunst te verkopen, zodat onze kunstenaars - en ook wijzelf - er een regelmatige inkomensstroom uit kunnen genereren”, zegt Joke Bakker.Via ArtNet doet OpenArtExchange ook mee aan Afrikaanse kunstveilingen. In Europa is ART Antwerpen een nieuwkomer.
Daar tekent Joke Bakker voor in, omdat België een goede markt is voor hedendaagse Afrikaanse kunst. Ze moet zich wel kwalificeren bij de curatorencommissie van de beurs, maar ze gaat deze stevige uitdaging aan.