Kerstmis brengt klanten van heinde en verre samen bij Poelier Sluis

Partnerbijdrage
Poelier Ton van der Geest met zijn vrouw Doortje in het midden en zijn drie kinderen.
Poelier Ton van der Geest met zijn vrouw Doortje in het midden en zijn drie kinderen. (Foto: Rob Voogd)

Ze behoren onderhand tot de oudste ondernemers van Schiedam. Ton van der Geest is 78 jaar, zijn vrouw Doortje is 75. Met hun drie kinderen Thea, Trudy en Ton jr. maken ze van Poelier Sluis een succesvolle onderneming, die al sinds 1965 bestaat.

Door Kor Kegel

December is altijd een bijzondere maand voor Poelier Sluis, gevestigd in de Sint Liduinastraat 50a in Schiedam-West. In die maand komen klanten van heinde en verre naar de speciaalzaak die dan vanwege de naderende kerstdagen veel extra’s in het assortiment heeft, niet alleen kip in allerlei bereidingen, maar ook kalkoen, eend, hertenbiefstuk, tam konijn, parelhoender, reerug, hazen- en konijnenbout, kwartel en fazant.

Reünie

“December is voor ons altijd één grote reünie,” zegt Doortje van der Geest. Dan zien ze weer al hun klanten die al tientallen jaren hun kerstbout bij Poelier Sluis bestellen. Die klanten komen bepaald niet alleen uit Schiedam en omgeving, maar zelfs van buiten Zuid-Holland. Het familiebedrijf trekt ook liefhebbers van goed vlees uit Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht.

Doortje en Ton verheugen zich dezer dagen weer in de kerstdrukte en hun kinderen stralen dat ook uit. In de winkel hebben ze traditiegetrouw weer een kerststal opgebouwd, die vooral bij de kinderen van hun klanten in trek is. Die kerststal is altijd een middelpunt. Ze krijgen er altijd weer lovende reacties op, maar bovenal haalt zo’n oude kerststal herinneringen op aan vroeger, toen Kerst vaak in groter familieverband werd gevierd. “Het is zo leuk om de klanten daar met elkaar over te horen praten,” zegt Doortje. “Als het erg druk is, lijkt het wachten niet zo lang.”

Peperbus

Vóór 1965 zat er ook al een poeliersbedrijf, dat van Leen van Dijke. Daar had Ton van der Geest met zijn toenmalige compagnon al zijn zinnen op gezet. Ze leken er naast te grijpen, maar na een poosje checkten ze of de verkoop wel doorgegaan was. Een groter toeval bestaat niet. Ze reden vanaf de BK-laan de Liduinastraat in en zagen dat makelaar Dupont een affiche ophing op de grote groene peperbus die toen op het Sint Liduinapein stond. “Haal dat affiche maar weg!” riepen ze. “We kopen het!”

Jaren later werd de peperbus gesloopt. Ton van der Geest vroeg een van de slopers om een stukje ijzer ervan. Hij kreeg het. Stadsjager Piet Kulik, die emailleren als hobby had, bewerkte tot een plaquette met een witte haan en de tekst: ‘Poelier sinds 1965’. Sinds die bewerking van Piet Kulik heeft de plaat een plekje in de zaak.

Ton en Doortje, 55 jaar getrouwd nu, komen graag in Valkenburg. Heel veel jaren later ontmoetten ze er werknemers van Mammoet uit Schiedam. Een van hen vertelde het verhaal dat een kippenboer ooit een stukje ijzer uit een peperbus vroeg. “Dat was ik,” zei Ton. Het volgende seizoen nam hij de plaquette mee naar Valkenburg om het te laten zien.

Uitbreiding

Aanvankelijk hadden ze de winkel op nummer 50. Na verloop van tijd konden ze de woning ernaast betrekken en later ook de bovenwoning. Een verdere uitbreiding betrof de aankoop van het belendende perceel, waar nu de kinderen wonen. Het is een hechte familie. Ondanks hun leeftijd willen Ton en Doortje lekker doorgaan met de winkel – “zolang de gezondheid het toelaat,” zegt Ton van der Geest. “Uiteraard zouden we het zonder de kinderen niet kunnen volhouden.”

Ze zijn volkomen op elkaar ingespeeld. Als de telefoon gaat, als een bestelling wordt gedaan of afgehaald, de een springt bij als de ander handen tekortkomt. Ze lopen elkaar niet voor de voeten en de stemming is opgewekt. Je ziet dan ook geen spoortje van vermoeidheid. Na Sinterklaas kwamen de bestellingen voor Kerstmis binnen. “Die weken tussen Sinterklaas en Kerst zijn voor ons een toptijd,” zegt Ton.