5 maanden cel geëist tegen Schiedammer voor Coolsingel-rellen

Politie
Gaat de 45-jarige Schiedammer 5 maanden de cel in? Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Gaat de 45-jarige Schiedammer 5 maanden de cel in? Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. (Foto: Pixabay)

Een 45-jarige Schiedammer die betrokken was bij de rellen op de Coolsingel, 19 november 2021, hoorde maandag 28 november 5 maanden cel tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie (OM). De man hield een livestream bij op Facebook.

Tijdens die livestream riep hij onder meer: “Kijk wat er gebeurt in Rotterdam. Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld! Genoeg is genoeg! Genoeg is genoeg!” Het OM wil hem de celstraf opleggen vanwege opruiing en bedreiging.

Onvrede coronamaatregelen

De Coolsingel-rellen op 19 november 2021 zijn berucht. Honderden relschoppers zochten die avond de confrontatie met de politie uit onvrede met de coronamaatregelen van de regering. Meerdere mensen raakten gewond en tientallen personen werden aangehouden. Verschillende politieauto’s gingen in vlammen op; treinverkeer van en naar Rotterdam werd stilgelegd. Het liep zo uit de hand, dat de politie zelfs gericht op de relschoppers schoot.

‘Voorbeeld voor wereld’

De 45-jarige Schiedammer beweert alleen bij de rellen te zijn geweest om live verslag te doen. Maar hij riep dingen als “Hier vanuit Rotterdam, laat deze vlam verspreiden over Nederland!” en “Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld!”

Tribunaal en doodstraf

Ook bedreigde hij van 17 november 2021 tot en met 26 januari 2022 de politie meerdere keren via Facebook, Twitter en YouTube. Politiemensen zouden volgens hem van een tribunaal de doodstraf moeten krijgen. Volgens de verdachte is dit zijn mening en mag hij die hebben, vanwege de vrijheid van meningsuiting. Maar de officier van justitie geeft aan dat de rechtbank het ‘in het vooruitzicht stellen van een tribunaal dat de doodstraf kan opleggen’, ‘al eerder heeft gekwalificeerd als bedreiging’. 

Tegen de Schiedammer werd om dit alles 5 maanden cel geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 

Bron: Openbaar Ministerie