Provinciale Statenverkiezingen: hier kun je stemmen in Schiedam

Politiek
Op tientallen locaties in Schiedam kan 15 maart 2023 gestemd worden voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen.
Op tientallen locaties in Schiedam kan 15 maart 2023 gestemd worden voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. (Foto: PR)

Op woensdag 15 maart 2023 vinden de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen plaats. In dit artikel geven we een overzicht van de stembureaus waar kiezers die dag hun keuze kunnen aangeven op het stemformulier. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Provinciale Statenverkiezingen 2023

In Schiedam stemmen we op 15 maart voor een nieuw bestuur van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland. Maar indirect beïnvloedt onze stem voor de Provinciale Statenverkiezingen ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Hierbij weegt een stem in het dichtbevolkte Zuid-Holland zelfs zwaarder dan in bijvoorbeeld het dunner bevolkte Groningen.

Stempas en identiteitsbewijs

Je kan stemmen op elk stembureau binnen je gemeente. Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen krijg je een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Om te mogen stemmen heb je daarnaast een identiteitsbewijs nodig (zoals een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort) dat niet langer dan 5 jaar verlopen is. Om in een andere gemeente binnen de provincie Zuid-Holland te stemmen, moet een kiezerspas aangevraagd worden.

Stemmen kan 15 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur. Er zijn tientallen locaties waar Schiedammers terecht kunnen. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Woudhoek/Spaland/Sveaparken

In de wijk Woudhoek/Spaland/Sveaparken kun je terecht bij 7 stembureaus. Allereerst in een tent bij Göteborg I, een parkeerplaats ter hoogte van de Slimme Watering. Ook bij Göteborg II staat een tent, een parkeerplaats ter hoogte van de Slimme Watering. Een derde tent staat in de Kastelenbuurt, op een parkeerplaats in de Hermanus M.H. Conradistraat. Andere stemlocaties zijn de Openbare Daltonbasisschool De Klinker I aan de Bernardus Ijzerdraatsingel 1, Openbare Daltonbasisschool De Klinker II aan de Bernardus IJzerdraatsingel 1, wijkcentrum De Brug aan het Heijermansplein 35 en DrieMaasStede Argos Zorggroep aan de Voorberghlaan 35.

Kethel

In de wijk Kethel kunnen kiezers hun stemformulier invullen en inleveren op 5 locaties. Namelijk bij ontmoetingscentrum De Werf aan de Kerkweg 46c, in een tent aan de Zwaluwlaan op een parkeerplaats ter hoogte van Ringvaart, bij wijk- en bewonersvereniging Tuindorp aan de Perenlaan 5HC, aan de Olympiaweg 63 en in dorpskerk Kethel, Terpzicht aan Noordeinde 10.

Groenoord

In de wijk Groenoord zitten stembureauleden klaar om kiezers te ontvangen op 5 plekken. Allereerst in een tent aan het Bachplein I, tegenover de fysiotherapiepraktijk. Maar ook op Bachplein II, tegenover de fysiotherapiepraktijk kan men terecht in een tent. Verder wordt de recreatiezaal in de Van Beethovenflat gebruikt als stemlocatie, aan het Van Beethovenplein 161. En tot slot is er een stembureau in Groenoord-Zuid (tegenover Woonplus) aan de Valeriusstraat 5.

Nieuwland

Ook in Nieuwland zijn er 5 stemlocaties. Mensen kunnen een stemhokje bezoeken bij Lyceum Schravenlant aan Hugo de Grootstraat 4. Verder bij het ProNova College, aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan 494. Ook wijkcentrum Dreesplein aan het Dr. Willem Dreesplein 2 ontvangt stemgerechtigden met open armen. En bij DSW Zorgverzekeraar aan de ‘s-Gravelandseweg 555 en zorgcentrum Schiewaegh aan de Nieuwe Damlaan 759 kunnen Schiedammers hun stem laten gelden.

West

In Schiedam-West zijn 5 plekken op 15 maart 2023 ingericht als stemlokalen. Er bevindt zich een in openbare basisschool Het Kleurrijk aan het Frans Halsplein 33. Verder in wijkcentrum De Erker aan de Jan van Avennesstraat 32. Een tent staat klaar in het Julianapark aan de Burgemeester Knappertlaan. Maar ook in zorgcentrum Frankeland aan de Sint Liduinastraat 10 en tot slot in zorgcentrum Francois Haverschmidt aan de Willem de Zwijgerlaan 35, kunnen burgers hun keuze voor het nieuwe provinciale en waterschapsbestuur anoniem kenbaar maken.

Centrum

In het centrum van Schiedam kan gestemd worden op 1 locatie: het Stedelijk Museum aan de Hoogstraat 112.

Oost

In het stadsdeel Schiedam-Oost zijn er stemlokalen in Theater aan de Schie I (adres: Stadserf 1), en op hetzelfde adres Theater aan de Schie II. Op het stembureau is een speciale stemmogelijkheid ingericht voor blinden en slechtzienden: een stemmal. Hierbij wordt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. De juiste kandidaat vindt de kiesgerechtigde door onder de gewenste partij het aantal gaatjes te tellen. Er staat verder een ‘stemtent’ op het Stationsplein, voor station Schiedam Centrum en er zijn stemhokjes bij OBS de Peperklip aan de Fahrenheitstraat 2. Ook buurthuis Huis van de Wijk Oost aan de Boerhaavelaan 79 leent zich 15 maart als stembureau.

Zuid

In Schiedam-Zuid zijn er 3 stemlocaties: bij bewonersvereniging Schiedam Zuid aan de Leliestraat 10RK, basisschool St. Willibrordus in de Dwarsstraat 2 en activiteitencentrum Hof in Zuid in de Nieuwe Maasstraat 68d.

Coronamaatregelen

Hoewel het op dit moment niet nodig is, kan het zijn dat er op 15 maart coronamaatregelen moeten worden getroffen. Schiedam is daarop voorbereid. 

Bron: Gemeente Schiedam