Driekwart eeuw honkbal en een mooie reünie

Sport
Wiebe Pannekoek (tweede van rechts) ontmoette veel honkbalmaatjes waarmee hij eind zestiger jaren geschiedenis schreef. (foto: UWM/gsv)
Wiebe Pannekoek (tweede van rechts) ontmoette veel honkbalmaatjes waarmee hij eind zestiger jaren geschiedenis schreef. (foto: UWM/gsv)

Niet alleen de huidige generatie honkballers bezorgde SV&HV Schiedam, met winst op Hawks, een mooie jubileumzondag. Ook de mannen van weleer, die zich massaal op sportpark Bijdorp verzamelden, droegen hun steentje bij. De oude maatjes, inmiddels grijs of kaal, genoten van de sterke verhalen uit de tijd, dat de wedstrijden zich nog op Harga afspeelden.

“Wat een geweldige dag”, kijkt Wiebe Pannekoek (75) terug. Hij meldde zich als zevenjarige bij de club en is er nooit meer weggegaan. In de zestiger jaren was hij derde honkman in het kampioensteam, dat geleid werd door de latere staatssecretaris Jan Schaefer. Hij was daarna niet alleen een tijdje voorzitter, “maar ik heb bijna alle functies vervuld, die er binnen een club te vervullen zijn”, vult hij zijn CV aan, “Behalve penningmeester. Dat was niet aan mij besteed.”

Zo maakte hij, dankzij de succes van de honballers en de softbalvrouwen, veel wel en ten tijde van de scheiding tussen de voetbal- en de honkbaltak ook wee mee. Nu probeert hij, nadat ze hem met de dozen boordevol foto’s en andere stukken verrasten, nog het clubarchief te ordenen. En is regelmatig te vinden op de door de reünisten unaniem geprezen (“wat een geweldig sportpark”) accommodatie in Bijdorp.

‘Familie-cluppie’

Hij zag verenigingen komen en gaan. Zoals DHS en DRZ, die samen Groenoord werden en later werd opgeheven. En SVV, dat zich bij Schiedam voegde. “Als je het vergelijkt met andere verenigingen hebben wij een geweldig en ook familie-cluppie”, schetst hij trots. 

“Met soms wat magere jaren, zoals nu bijvoorbeeld met de softbal en heel veel betere jaren. De honkbal draait goed mee in de tweede klasse. Bovendien melden zich nog steeds nieuwe jeugdleden. Dat is een goede ontwikkeling en stelt de toekomst zeker.”