Tennis kiest weer voor gravel

Sport
Op de banen van Tennispark Van Vliet ligt geen smash court of een ander soort kunststof. Daar wordt nog steeds gespeeld op gravel. (Foto: UWM)
Op de banen van Tennispark Van Vliet ligt geen smash court of een ander soort kunststof. Daar wordt nog steeds gespeeld op gravel. (Foto: UWM) (Foto: )

Kunststof-tennisbanen, zoals Smash Court, hebben het voordeel, dat ze na een regenbui snel opdrogen. Daar houdt het voor serieuze spelers mee op. Die kiezen toch weer voor gravel.

Vandaar, dat gravel aan een rentree bezig is en Tennispark Van Vliet trots pronkt met “de beste gravelbanen in de wijde omgeving”. Zelfs de KNLTB lijkt om. “Die heeft lange tijd smash court gepromoot, maar is daarmee gestopt”, merkt Miranda van Vliet, die op het gelijknamige tennispark aan de Stadhouderslaan uitsluitend gravelbanen heeft. Nogal wat leraren kiezen er gaandeweg voor om op gravel les te geven. “Want als je de betere spelers wilt opleiden, komt dat het beste tot zijn recht op die baansoort.” Ook de top, ongeveer vanaf speelsterkte 4, blijkt het rode mengsel van gemalen dakpannen en baksteen te verkiezen. Vandaar, dat ook Racketsport Schiedam en TV Rhoon weer drie gravelbanen hebben.

“Gravel heeft hooguit het nadeel, dat het niet het hele jaar beschikbaar is en daardoor voor een vereniging of tennispark-eigenaar commercieel gezien niet de beste ondergrond is. Op smash court kan je als het ware het hele jaar door 24/7 spelen. Technisch is gravel super”, weet Van Vliet. “Trainers kiezen er dus niet voor niets voor om jrugd op gravel op te leiden. Daarop leer je weer echt het ouderwetse tennis. Op een ondergrond waar effecten, zoals de bedoeling is, tot hun volle recht komen. En waar een slice of topspin niet smoort.”

Toernooien

Na het afsluiten van de competities volgen weer de toernooien. Het Van Vliet Open opent op 26 juni (de inschrijving is inmiddels gestart) de reeks van vijf Schiedamse en Vlaardingse toernooien. Met daarna Holy Open (10 juli), Los Amigos Dubbel (17 juli), VLTC Open (31 juli) en Spieringshoek Open (21 augustus).