‘Deze jongens ademen hockey’

Sport
Derby's doelman, belaagd door Schiedammers, probeert zijn doelgebied te schonen. De scheids biedt hulp en staat op het punt om te fluiten. (Foto: UWM)
Derby's doelman, belaagd door Schiedammers, probeert zijn doelgebied te schonen. De scheids biedt hulp en staat op het punt om te fluiten. (Foto: UWM) (Foto: )

Al acht jaar stuurt Bart-Jan van Collenburg bij Hockey Combinatie Schiedam de mannenhoofdmacht aan. In die periode heeft heeft hij spelers zien gaan. Nu weer. “Ik ben in de afgelopen twee jaar best wel veel ervaren spelers kwijtgeraakt”. 

De vacatures worden veelal met jongeren aangevuld. Nu telt zijn groep weer zeven nieuwkomers: twee uit de eigen jeugd, twee van HC Rotterdam, twee van Voorne en een keeper van Rapid uit Gorkum. Het is Schiedams lot. Van Collenburg legt zich erbij neer, noemt het zelfs een uitdaging om “jongeren verder te ontwikkelen en een ploeg te formeren, die de club kan terugbrengen naar het niveau waar we niet eens zo lang geleden zaten”.

Met zijn huidige verjongde groep hoeft hij, vindt hij, niet bij nul te beginnen. “Deze jongens ademen hockey, maar zijn nog jong. Moeten groeien in hun rol. Wij, de teamleiding en de groep, zijn veel met elkaar bezig. Praten ook met elkaar. Zoals voorafgaand aan de competitie op een teamweekend. Nu hebben we sessies op dinsdagavond. Om elkaar beter te leren kennen. Om even te dollen. Om uit te vinden hoe iedereen in elkaar steekt en te ontdekken wat je aan elkaar hebt.”

“Handhaven in de eerste klasse” wil hij niet gebruiken als absolute doelstelling. “We gaan echt niet louter rond de cirkel staan om doelpunten en verlies te voorkomen, maar spelen gedurfd en proberen iedere wedstrijd te winnen. Bij de winterstop maken we de balans op, evalueren wat onze mogelijkheden zijn en op welke plek we de lat kunnen leggen.”

Hij zag Schiedam zondag met 3-2 winnen van Derby. De manier waarop leverde een trots gevoel op. “In het vierde kwart maakten die lui gelijk. Dan zie ik ze de rug rechten, volwassen opstaan en alsnog voor de winst gaan. Op dat moment merkte ik, dat ze nu al stappen hebben gezet.” .