Aaron de Groot heeft het druk, druk

Sport
Aaron de Groot speelt vanaf 7 oktober met Curaçao Neptunus in de Holland Series tegen Amsterdam Pirates voor de nationale titel. (Foto: Mischa Keemink/WaterwegSport)
Aaron de Groot speelt vanaf 7 oktober met Curaçao Neptunus in de Holland Series tegen Amsterdam Pirates voor de nationale titel. (Foto: Mischa Keemink/WaterwegSport) (Foto: )

Het is zaterdagochtend. Aaron de Groot is in Praag en pakt zijn koffer. Hij is daar om met Team Kingdom of the Netherlands de Europese titel te prolongeren. Dat startte zondag tegen Frankrijk en daarvoor moest de oranje-karavaan naar Brno. “Twee uurtjes met de bus.”

De Schiedamse pitcher wacht drukke weken. Te beginnen met het EK, waar het verdedigen van het kampioenschap extra druk op de formatie van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen legt. Daarna volgen de best-of-seven van de Holland Series tegen Amsterdam Pirates. Met Curaçao Neptunus heeft hij, nadat HCAW de Rotterdamse formatie vorig jaar verraste en de nationale titel afsnoepte, wat goed te maken. “We mogen nu niet verliezen. De druk ligt bij ons”, voelt hij. “Pirates is aan slag sterk. Dat wel. Maar we willen niet nog een keer met lege handen staan. Daarom zijn we erg gedreven en willen graag het kampioenschap naar Rotterdam terugbrengen.”

Dat is echter pas vanaf zaterdag 7 oktober aan de orde. Eerst telt het EK waarin het Koninkrijksteam “zwaar favoriet” is, zoals De Groot het inschat. “Ik honkbal weliswaar voor de lol”, stelt hij enigszins badinerend,  “en om er met het team plezier aan te beleven. Maar wel met de collectieve wens om weer dat EK te pakken. Voor minder gaan we niet.” Met anno-nu het besef, dat niet alleen Italië meer de enige rivaal is. “Engeland en Israël komen met een ploeg, die bijna of in zijn geheel bestaat uit Amerikanen met een dubbele paspoort. En geloof me, die kunnen beter honkballen dan de gemiddelde Europeaan.” De Groot rekent op zijn sterke punten. “Ik zal niet lang in een outing blijven hangen. Het is even slikken, de rug rechten en er op een gezonde manier mee omgaan.”

Oranje begon het EK zondag met 9-0 winst op Frankrijk