Jardi van der Lee’s droom komt uit

Sport
In de Bergomloop van Simpelveld sprintte Jardi van der Lee in mei naar de zege en zijn twee medevluchters naar de tweede en derde plaats. (Foto: PR)
In de Bergomloop van Simpelveld sprintte Jardi van der Lee in mei naar de zege en zijn twee medevluchters naar de tweede en derde plaats. (Foto: PR) (Foto: )

Jardi van der Lee reed niet in een continentale of opleidingsploeg, doch ‘slechts’ in het clubteam van het Brabantse Willibrord Wil Vooruit. Toch durfde EF Education-Easy Post het aan de Schiedammer tot eind 2025 vast te leggen. Het blijkt een goede zet.

Als je een grote wilt worden moet je klein begonnen. Zo opent het succesverhaal van Van der Lee, die ooit als tiener zijn fietsje pakte en door de polder racete. Over de weggetjes van het platte Delflandse landschap. Nu blijkt hij een getalenteerde klimmer. 

Zoals hij eind september toonde in de Tour de Langkawi in Maleisië, waar hij in de enige bergrit stand hield en dertiende werd. Dat zorgde ervoor, dat hij ook in de eindklassering hoog eindigde. In de zeven vlakke ritten hield hij de kopmannen uit de wind en hielp zo mee aan het zeker stellen van de eerste en tweede plaats. “Een leerschool”, noemt hij zijn Maleisische avontuur. “Als eenling heb je één belang: zelf voor een hoge klassering gaan. Nu tellen andere zaken en houd je je binnen het peloton bezig om met en voor de ploeg een resultaat neer te zetten.”

Hij schaart zijn klimvaardigheid onder “ik denk, dat ik een beetje aanleg heb. We gingen voor vakanties en weekendjes-weg nogal eens naar Limburg. Daar heb je weliswaar geen bergen, maar wel flinke heuvels. Dat voelde altijd lekker aan.” Dat hij dat pas later serieus ging omzetten in het rijden van wedstrijden heeft een reden: “Ik heb eerst alles op het afronden van mijn opleiding gezet. Nu het zover is, kan ik er op de fiets voor gaan.” Dat EF Education-Easy Post langs kwam noemt hij geen verrassing: “Ze hadden eerder al eens aangeklopt. Als kleine jongetje heb ik er altijd van gedroomd om voor een ploeg te rijden. Nu dat werkelijkheid geworden is, knijp ik me best wel eens in de arm om te realiseren dat die droom uitgekomen is.”

.