Scyedam handhaaft zich met allure

Sport
De helden van Scyedam: Thomas Baart, Gabriele Vicario, Edwin ten Hoope en Jamal Dennison. (Foto: Emi Dekker).
De helden van Scyedam: Thomas Baart, Gabriele Vicario, Edwin ten Hoope en Jamal Dennison. (Foto: Emi Dekker). (Foto: )

Het tafeltenniskwartet van Scyedam kan zaterdag met een gerust hart in de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie de confrontatie met Sittard aangaan. Degradatiegevaar, dat lang als een pikdonkere wolk boven de Schiedamse tafeltennissers hing, is een paar weken geleden al geweken.

Dat is wel eens anders geweest. Het handhaven van de eersteklasse-status was voorheen nogal eens een ‘saved-by-the-bell’ gevalletje of werd pas zeker gesteld in een nacompetitie. Daarin verzeilde Scyedam, omdat het te weinig partijen won. 

Ook nu werd aanvankelijk niet veel gewonnen. Niet door het ontbreken van kwaliteit, maar door het gemis aan bemanning. Alleen Thomas Baart en Gabriele Vicario waren over van de vaste bezetting. Daar komt bij, dat de bond viermans- in plaats van driemans-teams voorschreef, waardoor clubs hun formaties met een extra speler moesten aanvullen. Bij Scyedam speelde meer. “Martijn van der Heide werd vader en had thuis een taak, Edwin ten Hoope verzeilde in de ziekenboeg en Daria Dubenko ging voor enige tijd terug naar Oekraine om voor haar familie te zorgen”, schetst Thomas Baart. “We hebben in het begin met zijn tweeën gespeeld. De punten van de partijen van niet-aanwezige spelers, we misten er immers twee, leverden we gratis in bij de tegenstander. Dat was zo frustrerend, dat Ik zelfs heb overwogen om ons uit de competitie terug te trekken.”

Zover kwam het niet. Na het aanhaken van Jamal Dennison, de terugkeer van Dubenko en de voorzichtig weer met spelen begonnen Ten Hoope ging de Schiedamse ineens zichzelf en de tegenstanders verrassen. Met de recente winst op soeverein kampioen Tempo Team 2 als de meest daverende verrassing, waarmee de tweede plaats bereikt en het degradatiespook verjaagd werd.

Kortom: eind goed, al goed.