Stan van Troost is ‘down under’

Sport
"In Schiedam spelen we op een veld en hier in een park. De wickets zijn hier in Perth harder. Daardoor kan je beter batten", ondervindt Stan van Troost. (Foto: PR)
"In Schiedam spelen we op een veld en hier in een park. De wickets zijn hier in Perth harder. Daardoor kan je beter batten", ondervindt Stan van Troost. (Foto: PR) (Foto: )

Hij had met zichzelf de afspraak gemaakt, dat hij om na het afsluiten van zijn studie de wijde wereld in te trekken om ‘overseas’ een jaartje cricket te spelen. 

Vandaar dat Stan van Troost (21) nu ‘down under’ in Australië is en in Perth bij Curtin-Victoria Park Redbacks Cricket Club neerstreek. “Het is tof om aan de andere kant van de aardbol cricket mee te maken en te ervaren hoe het cricket beleefd wordt. Ik voelde me hier al snel thuis. Er zijn hier trouwens zoveel goede spelers, dat je meteen gezien wordt als één van de velen en één van hen bent”. Zijn aanwezigheid is hooguit, vertelt hij, een bezienswaardigheid bij het batten in de netten. “Dan blijven ze toch even nieuwsgierig staan om te zien waar die Nederlander toe in staat is.”

Cricketen en rondkijken in een andere cultuur was niet zijn enige motivatie om uit te vliegen. Het avontuur, dat een lang verblijf op eigen benen hem zou bezorgen sprak hem ook aan. “The best of both worlds”, noemt hij het. Zijn tijdelijke verblijf in Australië zet hij niet alleen in om een betere speler te worden. Hij ziet het tevens als, zoals hij het formuleert, gereedschap om op eigen benen te staan. “Om te leren op jezelf te staan en te koken.”  

Bij Curtin-Victoria, dat een batsman en wicketkeeper zocht en met de komst van Van Troost op de wenken bediend werd, speelt hij op Excelsior’20-niveau. “Maar in Thurlede spelen we op een knus veld. Daar in een park. Wel met wickets, die beter en harder zijn. Daar is beter op te batten. Alleen heb ik dat”, kijkt hij kritisch naar zichzelf, “nog niet laten zien.”

Zo’n crickettrip is, oordeelt hij, zeker voor herhaling vatbaar. “Ik heb het naar de zin. Het cricket en de manier van leven bevalt me prima. Maar Zuid-Afrika.is volgend jaar ook een optie. Daar moet ik nog eens over nadenken.”