Britt Eerland onderweg naar Parijs

Sport
Britt Eerland klimt met rasse schreden omhoog in de mondiale ranking. Inmiddels is ze weer de top-100 binnengestormd.(Foto: PR)
Britt Eerland klimt met rasse schreden omhoog in de mondiale ranking. Inmiddels is ze weer de top-100 binnengestormd.(Foto: PR) (Foto: )

Trots. Dat straalde in maart haar Facebook-bericht uit. “Mocht je het gemist hebben”, schreef tafeltennis-international en tweemaal Olympiër (2016 Rio de Janeiro en 2012 Tokio) Britt Eerland aan haar volgers, “ik ben terug in de Top-100.”

In die wereldranking bezette ze voor haar zwangerschap en ouderschapsverlof, achter een reeks Chinezen, plek 28. Nu is de Schiedamse terug in de mondiale Top-100. In maart nog als 88e, maar is inmiddels alweer veertien plaatsen geklommen. En tevens onderweg naar Parijs. Met de haar zo eigen inzet en beleving is ze bezig zich een weg naar de Olympische Spelen te slaan.

“Het combineren van topsport met moederschap is er één van continue aanpassing, leren en groeien”, schreef ze in haar blog. “Het is aanpassen, leren en groeien. Het heeft mij niet alleen uitgedaagd als atleet, maar ook verrijkt als persoon.” De rentree op het wereldplatform gaat over een pad met behoorlijk wat financiële hindernissen. Weliswaar bezorgde NOC*NSF haar een opstartpremie, maar die was onvoldoende om de ‘Road to Paris’ te volgen en dat met kwalificatie voor de Spelen af te ronden. Daarvoor moest ze de wijde wereld in, veel trainen, zoals recent in Bangkok, toernooien spelen en resultaten neerzetten. “Maar er is te weinig steun om met vertrouwen deze weg als topsporter te kunnen belopen”, merkt ze. Daarvoor moet ze namelijk naar het buitenland en vliegtickets zijn kostbaar. Dat kon Bruintje echter uit de eigen spaarpot niet meer trekken. Vandaar, dat ze een crowdfunding (GoFundme) startte om elders te presteren en zo haar Olympische A-status te heroveren. Ze presteerde in Singapore en later ook in Slovenië. Vorige week was ze op de Saudi Smash. Daar lag de Spaanse Sofia Xuan Zhang dwars en kwam ze, ongetwijfeld hevig teleurgesteld, niet verder dan de tweede ronde. 

Zich erbij neerleggen is niet haar ding. Ze blijft gemotiveerd en vervolgt vast extra gedreven haar Road to Paris.