Kerstverhaal: Imperfecte kerstboom Japie

Algemeen
Japie: ‘Typisch weer een boompje voor mam.’
Japie: ‘Typisch weer een boompje voor mam.’ Getekend door Yvonne Noorman

ENKHUIZEN - Deze week elke dag een lezersverhaal. Ditmaal van Yvonne Noorman uit Enkhuizen. Vijf weken staat hij er al. Zou hij hier nog wegkomen? Ongetwijfeld….achteloos op een hoop gegooid met alle andere overgebleven bomen. En dan vervolgens verbrand worden. Zinlozer kan niet. Daarvoor is hij toch niet boven de grond gekomen? 

Daarvoor heeft hij toch niet zijn best gedaan om te groeien? Daarvoor is hij toch niet uitgegraven, in een pot gestopt en bijna geplet door zijn grotere neven in de vrachtwagen die hem helemaal van zijn bos naar hier, het drukke tuincentrum met steeds dezelfde kerstmuziek heeft gebracht…

Hoe hij het dan wil? Hij zucht. Gewoon… hij wil meegenomen worden door lieve mensen die eerst een paar rondjes bewonderend om hem heen lopen. Hij wil ze horen zeggen: “Wat een schatje, wat is- ie mooi! Kijk dat topje, een beetje scheef maar dat geeft niks, we hangen er een mooie ster aan.”
Hij wil versierd worden met rode ballen en zilver in een warme kamer. Hij wil lichtjes in zijn takken…en scheef of niet, hij wil zo graag een mooie piek.
Maar eerlijk gezegd heeft hij de hoop bijna opgegeven. Mensen willen nu eenmaal een mooie, perfecte boom. En dat is hij niet…
Zijn takjes missen naalden door het krap opeengepakt liggen in de laadbak. Zijn onderkant is al bruin. Hier in het tuincentrum vergeten ze hem meestal water te geven. Ze zien hem niet. De grote bomen om hem heen versperren het uitzicht van de hardwerkende jongens die in het tuincentrum een centje bijverdienen..
En, dat is het ergste, hij is scheef. Dat hoort hij de hele dag. Alsof hij dat zelf niet weet. “Nee, die niet, die is scheef. Nee, die scheve niet hoor, die is lelijk, die valt bijna om.”
Verwende mensen! Vast dezelfde mensen die ook rechte wortels, de achterste zakjes groenten en de grootste glanzende paprika’s kopen in de supermarkt.

Japie heeft de hoop dus bijna opgegeven. Bijna…want wie weet…misschien toch…
De grote bomen om hem heen hebben hem moed ingesproken. Ze vertelden hem over een dame die jaarlijks op 6 december alle mooie bomen voorbij loopt en…..
Grote kans dat...

Kerstavond

Ze zijn er gelukkig nog: mensen die houden van niet- perfect.
Rode ballen, zilveren slingers, een prachtige ster op zijn top.
Eén voor één komen de kinderen thuis: “Ah...schattig, mooi, een poepie. Typisch weer een boompje voor mam.”
Japie straalt!
Mam ook.

Yvonne Noorman wenst iedereen een gezond, niet perfect, overwegend blij en tevreden 2022

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda