Jaarmarkt Stede Broec trekt stekker uit organisatie

Algemeen
Vanwege een gebrek aan parkeerruimte sluit de jaarmarkt Stede Broec.
Vanwege een gebrek aan parkeerruimte sluit de jaarmarkt Stede Broec. (Foto: Pexels.com)

STEDE BROEC - Wat ooit begon als een braderie groeide in ruim 30 jaar uit tot een groot regionaal evenement: de jaarlijkse jaarmarkt bij winkelcentrum Het Streekhof in Stede Broec op 2e Pinksterdag. Helaas komt aan alles een einde. De jaarmarkt trekt met ingang van dit jaar de stekker uit de organisatie. 

Dat de organisatie het evenement moet stoppen heeft te maken met het parkeren van de vele bezoekers, die vanuit de hele regio veelal met de auto een bezoek brachten aan de markt. Een van de voorwaarden van de gemeente om de vergunning af te kunnen geven is, dat de organisatie zorg draagt voor voldoende parkeercapaciteit. Voorzitter Aad Sneeboer van de organisatie verklaart dat het zou gaan om ten minste 1.000 plaatsen. Voorgaande jaren kon altijd dankbaar gebruik worden gemaakt van het vlakbij het marktterrein gelegen parkeerterrein bij Florex en Derck Schipper, maar kort geleden is Florex op dit terrein begonnen te bouwen aan een fikse uitbreiding. Door de organisatie zijn allerlei mogelijke oplossingen onderzocht. Parkeren in de wijken is onmogelijk, omdat die veelal al overbezet zijn. Een terrein buiten het centrum, waarbij dan een pendelbus ingezet zou worden, is ook bekeken maar is binnen de grenzen van de gemeente gewoon niet beschikbaar.

‘Er zijn gewoon niet voldoende parkeerplaatsen’

Begin deze week heeft het stichtingsbestuur dan ook moeten besluiten te stoppen met de organisatie van de jaarmarkt. Voorzitter Aad Sneeboer: “je zou kunnen zeggen, dat we ten onder gaan aan ons eigen grote succes. Natuurlijk zijn de eisen, die de gemeente als vergunningverlener stelt door de eisen van de tijd steeds aangescherpt. En daar hebben we steeds aan kunnen voldoen. Maar zorgen voor voldoende parkeerplaatsen, die zijn er gewoon niet.” Helaas komt dus nu aan deze jarenlange traditie een einde.