SED-gemeenten komen met de ‘geldkrant’: tips om te besparen

Algemeen
Geld besparen
Geld besparen (Foto: archief)

SED-GEMEENTEN - Veel inwoners hebben of krijgen financiële moeilijkheden. Dit heeft meerdere redenen. Belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten voor energieverbruik en boodschappen. Mensen kunnen hulp zoeken bij familie, kennissen of de gemeente als ze in geldproblemen komen of als ze daar bang voor zijn. De gemeente wil inwoners ondersteunen en informeren waar dat mogelijk is. Daarom ontvangen alle inwoners op 26 of 27 januari de geldkrant. Deze krant zit ingevouwen in het huis-aan-huisblad: Nieuwsblad Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland en wordt bezorgd op elk adres zonder NEE/NEE-sticker op de brievenbus.

Afgelopen jaar organiseerde de gemeente rond het thema energie besparen acties met bonnen voor energiebesparende producten en/of een energiecoach. Voor wie meer uitgaf dan hij/zij binnenkreeg is er een budgetcoach. Deze is aan te vragen via de gemeente. Nu publiceert de gemeente een Geldkrant met nog meer tips. Deze krant is een initiatief van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland in samenwerking met het Nibud. Dit is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken.

De Geldkrant

Geïnteresseerden kunnen vanaf 30 januari De Geldkrant gratis ophalen bij verschillende openbare organisaties in de buurt. De Geldkrant is ook digitaal te vinden op de website van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. In deze krant staat informatie over de energieprijscrisis en tips om hiermee om te gaan. 

Wat staat er in?

In de Geldkrant vind je onder meer: informatie, tips en voorbeelden voor het toepassen van de tips, links naar handige websites voor hulp, lijstjes en telefoonnummers van organisaties, overzicht van landelijke en gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen en een overzicht van organisaties in de gemeente die mensen verder kunnen helpen,

Stap over de drempel

Geldproblemen komen niet alleen bij minima voor, maar ook bij huishoudens met een middeninkomen. Het hebben van geldproblemen kan leiden tot veel stress. Aankloppen bij een instantie roept soms schaamte op. Toch is het belangrijk om aan de bel te trekken als je geldzorgen hebt. Dat is een drempel, maar het zorgt er wel voor dat je er niet alleen voor staat. Samen los je geldproblemen makkelijker op dan in je eentje.

‘Je bent niet de enige’

Wim Hoogervorst, wethouder Samenleving voor gemeente Enkhuizen: “Heb jij ook zorgen over geld? Je bent niet de enige. Dat is niets om je voor te schamen. Mijn tip? Wacht niet te lang met hulp vragen. Dat kan bij de gemeente. Wij hebben mensen in dienst die je op weg kunnen helpen bij het vinden van een oplossing. Er zijn regelingen om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. Vraag bij jouw gemeente of je ervoor in aanmerking komt.”

Bespreekbaar maken

Martien Krijger, wethouder Samenleving bij gemeente Stede Broec, zegt: “Maak geldproblemen bespreekbaar. Misschien heb je zelf al nagedacht over hoe je kunt besparen. Zo let ik bijvoorbeeld op mijn verbruik en uitgaven. Ik draag vaker een dikke trui, zet de kachel wat lager en ik pak vaker de fiets. In de Geldkrant staan meer handige tips om geld te besparen en om (weer) grip op je geld te krijgen én te houden. Deze krant helpt je ook alvast een handje. Je leest welke kansen er zijn om eruit te komen.” 

Simone Visser-Botman, wethouder Samenleving in gemeente Drechterland, vult aan: “De hogere energierekening is voor alle inkomensgroepen een tegenvaller. Ik maak me daar zorgen over. Ik hoop dat mensen met financiële zorgen contact opnemen met de organisaties die in deze krant staan.”

Locaties

De Geldkrant is te vinden bij de publieksbalie van het gemeentehuis in de SED-gemeenten, als bijlage in Nieuwsblad Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (voorheen De Drom), bibliotheken in West-Friesland, stichting Iedereen Telt Mee, op het Martinuscollege in Grootebroek, bij Ons Stede Broec, bij JC Inventas of via de gemeentelijke websites: www.stedebroec.nl, www.enkhuizen.nl én www.drechterland.nl.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda