‘Burgermeesters en wethouders staken hun handen uit de mouwen’

Algemeen
Tijdens NLdoet helpen vrijwilligers een handje mee.
Tijdens NLdoet helpen vrijwilligers een handje mee. (Foto: NLdoet)

SED-GEMEENTEN - NLdoet is een jaarlijks terugkerende grote vrijwilligersactie georganiseerd door het Oranje Fonds. In heel Nederland helpen mensen een organisatie met een klus en maken zo kennis met vrijwilligerswerk. In onze regio is het Vrijwilligerspunt West-Friesland de initiator van NLdoet. De burgermeesters en wethouders van de SED-gemeenten staken op 10 maart hun handen uit de mouwen.

Al vroeg in de ochtend kwam burgemeester Wortelboer (Stede Broec) aan bij Tennisclub het Grootslag. Na een korte uitleg was het tijd om aan de slag te gaan. Elk voorjaar moet het tennispark klaar worden gemaakt voor het nieuwe seizoen. De kantine werd schoongemaakt en opnieuw ingericht. Daarna kon burgmeester Wortelboer wat plantjes planten op de terrassen. En als laatste kreeg de nieuwe koffie- en theekast een verse lik verf.

De schapenstreek

Voor wethouder Thijs Visser (Stede Broec) stond de koffie klaar bij aankomst bij de biologische zuivel- en zorgboerderij Schapenstreek in Lutjebroek. Maar daarna moest ook hij aan de slag. De schapen werden naar de wei gebracht. Hiervoor hielp wethouder Visser mee met het afzetten van de weg zodat de dames veilig konden oversteken. Daarna werd het kippenhok verstevigd om de inwoners te beschermen tegen vossen.

Voorlezen

Burgemeester Van Zuijlen (Enkhuizen) sloeg een spannend boek open en las kinderen voor met een taalachterstand. Voorlezen is belangrijk voor kinderen, het is goed voor de taalontwikkeling, heeft een positief effect op de woordenschat en spelling én kinderen leren teksten beter te begrijpen. Het project Samenvoorlezen van het Vrijwilligerspunt koppelt een voorlezer aan kinderen die hulp nodig hebben bij hun taalontwikkeling. Maar, zoals burgemeester Van Zuijlen en de kinderen als snel doorhadden, voorlezen is vooral erg leuk en gezellig.

‘Leuk en nuttig’

Vrijwilligerspunt Westfriesland had speciaal voor NLdoet klussen gevonden voor 750 leerlingen van verschillende middelbare scholen, waaronder het Oscar Romero in Hoorn. Een aantal van deze leerlingen en wethouder Hoogervorst (Enkhuizen) meldden zich vrijdag bij woonzorgcentrum Westerhof. Veel bewoners gebruiken een rollator of een rolstoel, deze worden niet heel vaak schoongemaakt. Een mooie klus voor de leerlingen en de wethouder. Met emmers sop, sponzen en dweilen werden de rollators en rolstoelen weer netjes schoon gepoetst. Wethouder Hoogervorst vertelt: “We (vier leerlingen en ik) maakten een hele serie rollators, rolstoelen, elektrische rolstoelen en andere karretjes schoon. Met vier emmers ‘zwart water’ tot gevolg. Leuk en nuttig om te doen.”

Oosterleker kerk

De kerk is rond 1690 gebouwd. Tot 1972 werden er kerkdiensten gehouden. In 1996 is de kerk gerenoveerd. Tegenwoordig is de Oosterleker kerk een centrum voor natuureducatie en geschiedenis, een trouwlocatie, er worden exposities gehouden en er vinden concerten plaats. Burgemeester Michiel Pijl (Drechterland) en een aantal wethouders van Drechterland kwamen vroeg in de ochtend aan bij de kerk. Na een kop koffie werden de taken verdeeld en kon iedereen aan de slag. Er waren diverse klussen te doen. Er werd gepoetst, kasten opgeruimd, de stofzuiger ging de kerk door én er werd een frisse lik verf aangebracht.

Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda