Ethiopië veiling bij Happy Days: ‘Scholing en werk is essentieel voor iedereen’

Algemeen
Kom 31 maart naar de veiling bij Happy Days in Grootebroek.
Kom 31 maart naar de veiling bij Happy Days in Grootebroek. (Foto: Stockfoto)

GROOTEBROEK - Westfriese ondernemers met hun familie, vrienden en relaties maken zich weer op voor de grote Ethiopië veiling op 31 maart bij Happy Days in Grootebroek. Inzet is het sponsoren van straatarme, maar ambitieuze jongens en meisjes uit de armzalige sloppenwijken van Addis Abeba.

Ethiopië behoort nog altijd tot één van de armste landen ter wereld. ‘Help a student’ is een project, opgezet door Westfriese ondernemers, en gericht op kinderen die aanvankelijk gedoemd zijn tot een troosteloos zwervend en bedelend bestaan. 

Ook jongeren die veel in hun mars hebben, kunnen in Ethiopië zonder hulp geen kant meer op omdat onderwijs na de basisschool niet meer vergoed wordt. Maar dankzij onder meer de opbrengt van de veiling kunnen zij zich wél verzekeren van een toekomst met werk en een baan. 

‘Volledig ten goede aan studenten’

“Scholing en werk is essentieel, voor deze jonge mensen, voor hun familie, maar ook voor de toekomst van Ethiopië,” vinden Jan Harder en Jan van Vliet van het project ‘help a student’. Met de stichting Studenten Ethiopië staan ze er voor garant dat al het geld volledig ten goede komt aan de studenten. “Onze boekhouding is transparant, iedereen mag ’t zien,” verzekert penningmeester Harder. 

Contacten

De stichting heeft in Addis Abeba contacten opgebouwd die in de immense sloppenwijken de kandidaat-studenten vinden. In de loop der jaren zijn al meer dan honderd jonge mensen met succes afgestudeerd. “Met een gemiddeld slagingspercentage van 85 procent scoren we in dit land heel hoog. En vrijwel altijd kunnen ze een baan krijgen of zelf iets ondernemen als ze eenmaal hun papieren hebben,” vertelt Jan van Vliet. 

“Deze kinderen werken keihard aan hun studie. Voor hen is het de entree naar een wereld van werken, geld verdienen en een toekomst opbouwen, voor hen zelf, hun familie en hun land. Ze beseffen dat wij hen een unieke kans bieden.”

Diverse verkoopkavels

De veiling wordt ieder jaar gehouden, al was er tijdens de corona een vervelende stagnatie. Komende vrijdag 31 maart wordt er naar gestreefd om rond de 25.000 euro op te halen. De veiling is georganiseerd door Jan van Vliet en Lieuwe de Jong van Happy Days in samenwerking met leden van het comité van de gemeenschapsveiling van Onderdijk. Uiteraard zijn er diverse bijzondere verkoopkavels zoals kaarten voor de finale van Holland’s Got Talent, een prachtige buitenhaard of boottochtjes van Medemblik naar de Groote Vliet en omgeving met een etentje, kaarten voor wedstrijden van AZ.

Informatie

De veiling begint exact om 20:00 uur, vanaf 19:15 kunnen koopjes en kavels worden bekeken, en voor de kosten van 37,50 euro zijn er de tijdens de veiling hapjes en drankjes beschikbaar. Wie naar de veiling wil kan zich opgeven bij Marlie Harder via e-mailadres: marlieharder@hotmail.com. Ga voor meer informatie naar de website: www.stichtingstudentenethiopie.nl.

Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda