1573-expositie in winkelcentrum Streekhof

Cultuur
Ga op de foto bij de reizende tentoonstelling in het Streekhof.
Ga op de foto bij de reizende tentoonstelling in het Streekhof. (Foto: Studio Louter)

BOVENKARSPEL - De reizende tentoonstelling over de Opstand in 1572 - 1573 komt naar Stede Broec. Vanaf vrijdagmiddag 26 mei is de tentoonstelling te zien in winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel. Ze wordt georganiseerd door de historische vereniging Oud Stede Broec en het Westfries Archief.

In de tentoonstelling staan de gebeurtenissen in 1572 - 1573 centraal. Deze jaren worden gezien als het begin van de ‘geboorte van Nederland’ en een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Tal van steden in het huidige Nederland keerden zich toen tegen het gezag van de Spaanse koning. Het was een heftige strijd, deels ook een burgeroorlog. Zo vond in oktober 1573 voor de Westfriese kust de Slag op de Zuiderzee plaats. Nu, 450 jaar later, wordt daar uitgebreid bij stilgestaan.

Verschillende onderdelen

De reizende tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen. Vier cijfers, die samen het jaartal 1573 vormen, vertellen over de historisch gebeurtenissen. Maar ze gaan ook over het hier en nu. Daarbij staan vier waarden centraal: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Wat er in Westfriesland gebeurde, wordt in een aantal levensgrote panelen uitgebeeld. De panelen zijn eigentijdse kunstwerken. Door een hoofd of arm door een paneel te steken, worden bezoekers van de tentoonstelling zelf onderdeel van een historisch tafereel.

Winkelcentrum Streekhof

Eén van de panelen laat zien dat de Opstand ook de toenmalige bewoners van Stede Broec raakte. Dit paneel wordt vrijdagmiddag 26 mei door wethouder Thijs Visser onthuld. De tentoonstelling in winkelcentrum Streekhof wordt mede mogelijk gemaakt door Baetland Vastgoed die hiervoor een winkelruimte beschikbaar heeft gesteld. De ingang van deze ruimte bevindt zich tegenover de ALDI-supermarkt.

Iedereen is welkom op 26, 27 en 29 mei (Tweede Pinksterdag) en op 2 en 3 juni. Kijk voor de openingstijden op www.wfa.nl/opstand. Toegang is gratis.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda