Calefax Rietkwintet in Oude Kerk van Grootebroek

Cultuur
Het Calefax Rietkwintet speelt in de Oude Kerk van Grootebroek.
Het Calefax Rietkwintet speelt in de Oude Kerk van Grootebroek. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Het Postkantoor organiseert vrijdagavond 22 september om 20.00 uur een concert in de historische Oude Kerk in Grootebroek. Ditmaal speelt het Calefax Rietkwintet.

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. De presentaties van Calefax zijn vernieuwend en het repertoire - van 1100 tot nu - is verrassend. Het bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven) voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Dankzij de talloze internationale tournees en samenwerkingen met andere musici staan ze open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. Calefax zoekt ook regelmatig contact met kunstenaars uit andere disciplines zoals de theatermaker Boukje Schweigman en videokunstenaar Jaap Drupsteen.

Internationaal 

In de hele wereld zijn rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax. De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat ze onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeven van hun arrangementen. De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax verder bij het jaarlijkse PAN-festival, een bonte verzameling muzikale avonturen, verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd. Het kwintet speelt zes tot acht concertprogramma’s per seizoen die door heel Nederland te zien zijn. Er zijn jaarlijkse tournees naar de Verenigde Staten en Duitsland en de rest van Europa; daarnaast incidentele concertreizen naar China, Japan, Nieuw-Zeeland. In het kader van deze reizen stelde Calefax in 2022 deze Environmental Policy op. Na hun optreden in de Oude Kerk gaat vanaf 30 september hun programma Moeder Aarde van start.

Ga voor meer informatie en het complete programma van het Postkantoor naar: www.hetpostkantoor.info.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda