Verjaardagskaart voor 18-jarigen, om financiële problemen te helpen voorkomen

Nieuws
De SED-gemeenten delen kaarten uit aan net geworden achttienjarige.
De SED-gemeenten delen kaarten uit aan net geworden achttienjarige. (Foto: aangeleverd)

SED-GEMEENTEN - Een DigiD aanvragen, een eigen zorgverzekering afsluiten of studiefinanciering aanvragen. Wie 18 jaar wordt moet ineens allerlei zaken zelf gaan regelen. In de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED-gemeenten) krijgen de kersverse volwassenen een speciale verjaardagskaart die hen wijst op hun verplichtingen en verantwoordelijkheden, om zo financiële problemen te kunnen voorkomen.

Op woensdag 31 mei gooiden de wethouders van de drie gemeenten gezamenlijk de eerste verjaardagskaarten in de bus. De eerste kaart werd feestelijk en persoonlijk bezorgd bij de 18-jarige Sacha in Grootebroek. Jongeren krijgen de kaart de maand waarin zij daadwerkelijk 18 worden. Zodat de jongvolwassenen op tijd zijn of haar zaakjes kan regelen. Vanaf 1 juni valt de kaart bij de eerste jongere op de mat.

Felicitatie en reminder

Simone Visser-Botman, wethouder Samenleving in Drechterland: “Hoe vaak krijg je tegenwoordig nog een kaart op de mat? Een verjaardagskaart leek ons een aardige attentie als je 18 jaar wordt. Zo’n kaartje is een felicitatie en gelijk een reminder dat je dingen moet regelen. Die kaart verwijst naar een speciale website voor jongeren in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland die 18 worden: www.18insed.nl.” 

Wim Hoogervorst, collega-wethouder in Enkhuizen, vult aan: “Daar vinden ze alle informatie die je nodig hebt. Het geeft inzicht in wat er allemaal verandert vanaf je achttiende levensjaar. Daarnaast biedt het jongeren met een beperkt sociaal netwerk steun bij al die veranderingen. Met deze jongvolwassenen komen onze medewerkers graag in een vroeg stadium in contact. Zij kunnen vaak wel wat hulp gebruiken. Op je 18e verandert er veel in je leven - onze maatschappij is ingewikkeld en we verwachten soms te snel dat jongeren begrijpen wat er van hen verwacht wordt, maar ook dat jongeren weten wat wij hen te bieden hebben.” 

Martien Krijger, wethouder in gemeente Stede Broec: “We zijn hartstikke trots op de jongvolwassenen in onze gemeenten. We hopen ze hiermee een zetje te geven in de richting van financiële onafhankelijkheid van hun ouders of verzorgers.”

Iedereen doet mee

Dit initiatief is onderdeel van het Lokaal uitvoeringsplan schuldhulpverlening 2021-2024. Het project en het plan draagt bij aan onze sterke samenleving. Een samenleving waarin mensen economisch zelfstandig zijn. Waarin mensen zichzelf kunnen redden en waar iedereen meedoet. Met haar samenwerkingspartners zorgen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland voor de voorzieningen hiervoor. Zij ondersteunen inwoners met persoonlijk maatwerk, zodat iedereen de regie op zijn of haar eigen leven heeft. Zij stimuleren talent en helpen met middelen voor talentontwikkeling waar dat nodig is, zodat iedereen kansen krijgt om mee te doen in onze samenleving. Samen werken we aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Zo creëren we een plek waar alle inwoners zich thuis voelen.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda