Vechten voor democratie - een leerhuisavond met schrijver en historicus Ewoud Kieft

Nieuws
Nadat de stemmen zijn gesteld van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Ewoud Kieft een leerhuisavond op donderdag 23 november over democratie.
Nadat de stemmen zijn gesteld van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Ewoud Kieft een leerhuisavond op donderdag 23 november over democratie. (Foto: Pixabay)

GROOTEBROEK - Nederlands kiest woensdag 22 november een nieuwe Tweede Kamer. Dat zal tot grote verschuivingen in het politieke landschap leiden. De dag na de verkiezingen ontvangt Het Leerhuis ‘Cultuurgroep Stede Broec’ schrijver en historicus Ewoud Kieft. In zijn lezing onder de titel ‘Vechten voor democratie’, kijkt Ewoud Kieft naar hoe we onze democratie vitaler en weerbaarder kunnen maken.

In de afgelopen maanden heeft er een politieke aardverschuiving plaatsgevonden in Nederland. En ditmaal lijkt die een ander karakter te hebben dan eerdere verschuivingen in het politiek landschap. In zijn lezing ‘Vechten voor democratie’ zal schrijver en historicus Ewoud Kieft zijn visie geven op wat de recente ontwikkelingen zeggen over de staat van de democratie in Nederland. 

Bedreigende democratie

Ewoud Kieft schrijft al meer dan twintig jaar boeken over wat de democratie zoal kan bedreigen: (religieus) radicalisme, oorlogsverheerlijking, fascisme en nazisme. Maar misschien nog wel meer dan dit soort externe vijanden sluimert er een gevaar van binnenuit: doordat parlementaire en grondwettelijke basisprincipes sluipenderwijs werden uitgehold, bleef het wantrouwen onder de bevolking jarenlang doorgroeien. In zijn lezing schetst Kieft de contouren van een levendige democratische cultuur, waarin recht wordt gedaan aan fricties en conflicten, tegenstanders elkaar in loyale vijandschap bestrijden, en wantrouwen weer gezond in plaats van destructief kan zijn.

Informatie

Belangstellenden zijn donderdag 23 november om 20.00 uur welkom in de Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek. Deze avond zal zich niet beperken tot eenrichtingsverkeer. Na de pauze is er alle gelegenheid voor discussie en een levendige gedachtewisseling.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda