Brenda is vrijwilliger in Alzheimer Café Enkhuizen: ‘open staan voor het verhaal van de ander’

Nieuws
Vrijwilligster Brenda is al ruim anderhalf jaar actief in het Alzheimer Café van Enkhuizen.
Vrijwilligster Brenda is al ruim anderhalf jaar actief in het Alzheimer Café van Enkhuizen. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN / REGIO - Vrijwilligster Brenda Verkooijen-Knol is al ruim anderhalf jaar actief in het Alzheimer Café van Enkhuizen. Vrijwilligers creëren een veilige en vertrouwde omgeving waar ruimte is voor het delen van ervaringen, het stellen van vragen of gewoon luisteren. Brenda: “Ik vind het goed om iets als vrijwilliger te kunnen betekenen voor de maatschappij, elkaar te helpen. In mijn geval sluit dit mooi aan op het werk wat ik doe, hier liggen mijn interesses.”

Brenda vertelt verder: “Je hoeft geen expert te zijn. Ook als je geen zorgprofessional bent, kun je tóch een steentje bijdragen. Het is wel belangrijk dat je open staat voor het verhaal van de ander. En de persoon met dementie kunt zien als iemand die ondanks een ernstige ziekte ook nog mogelijkheden heeft. Voor wie kwaliteit van leven ook in genietmomenten samen zit.”

Het Alzheimer Café is een maandelijkse samenkomst voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten. Met deskundige sprekers, betekenisvolle onderwerpen en informatie over (omgaan met) dementie. Het is een mooie plek om vrijwilligerswerk voor te doen. “Ik houd me vooral bezig met de ontvangst en aandacht voor de bezoekers. Ik geef informatie en voorlichting, schrijf persberichten met aankondiging van het maandelijkse Café.”

Nieuwe inzichten

Andere rollen zijn coördinator of gespreksleider. “Het is fijn dit met elkaar te doen, een kleine groep van betrokken mensen. Iedereen heeft zijn eigen specialisme vanuit het vakgebied waar hij/zij in werkt en neemt ervaringen mee. Door met elkaar samen te werken breng je elkaar op ideeën en/of nieuwe inzichten. Zelf besteed ik er gemiddeld zes uur per maand aan. Voorbereiding, de bijeenkomst zelf en soms een overleg. Dit heb je zelf een beetje in de hand. Het is fijn om te weten dat je een lokale afdeling en landelijke organisatie achter je hebt. Zo hebben we ieder jaar een etentje en zijn er regelmatig workshops waar je op in kunt schrijven.”

Versterking gezocht

Wil jij je ook vrijwillig inzetten voor een beter leven met dementie in jouw buurt? Ieders kennis en ervaring is waardevol. Wil je graag meer informatie? Kom dan gerust een kop koffiedrinken. Alzheimer Nederland zoekt momenteel versterking op het onderwerp belangenbehartiging en PR en communicatie. Kijk op www.alzheimer-nederland.nl/regios/west-friesland/over-ons of stuur een mailtje naar west-friesland@alzheimervrijwilligers.nl . Bellen met de secretaris kan ook: 06-10683700.

Alzheimer Café Enkhuizen: elke vierde dinsdag van de maand aanvang 19.30 uur, in ontmoetingscentrum Herfstzon, Kwakerspad 15 in Enkhuizen

Alzheimer Café Medemblik: elke tweede maandag van de maand aanvang 19.30 uur. Afwisselend in de Wilskracht in Wervershoof en De Schakel in Opmeer.

Alzheimer Café Hoorn: elke derde woensdag van de maand aanvang 19.30 uur in De Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn.

Bij alle Alzheimer Cafés is deelname gratis en aanmelden niet nodig.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda