Leerwerktraject leerlingen tonen waardering voor praktijkbegeleiding

Onderwijs
Als waardering gaan de leerwerktraject leerlingen van het Martinuscollege Grootebroek de keuken in.
Als waardering gaan de leerwerktraject leerlingen van het Martinuscollege Grootebroek de keuken in. (Foto: Anita Jol)

GROOTEBROEK - Goede leer-werkplekken zijn ontzettend waardevol; voor bedrijven en voor leerlingen die een leerwerktraject volgen. Op het Martinuscollege in Grootebroek laten de leerwerktraject leerlingen en hun coaches hun waardering blijken voor al die bedrijven en praktijkbegeleiders die leerlingen van een werkplek voorzien. Zij bereiden dinsdag 28 november, onder leiding van een meesterkok, een dank-diner voor hun praktijkbegeleiders.

De vijftien leerlingen die op het Martinuscollege een leer-werktraject volgen, lopen in het derde en vierde leerjaar een aantal dagen per week stage. Anita Jol, Tineke Kloek en Judith Haakman zijn coaches van de leerwerktraject leerlingen. Zij vertellen: “Voor iedere leerling is een maatwerktraject samengesteld, passend bij zijn of haar wensen en capaciteiten. Op dit moment werken leerlingen bij lokale bedrijven zoals ‘t Keetje, de Toekomstgroep, Rutgers installatietechniek, Metselbedrijf Van der Werf of Omring locatie Overvest, maar er is ook een leerling die een tijdje bij Defensie aan de slag gaat.”

Win-win situatie

De bedrijven zijn volgens de coaches altijd erg blij met de leerlingen die het leer-werktraject volgen. “Zij omarmen het leer-werktraject en werken graag mee. Het is voor bedrijven een manier om leerlingen kennis te laten maken met de mogelijkheden die deze bedrijven en hun bedrijfstak bieden en een investering in toekomstige medewerkers. Voor leerlingen is deze werkplek vanzelfsprekend ook van grote waarde. Zij doen praktijkervaring op en kunnen hun opleiding afronden op een manier die bij hen past. ”Een win-win situatie dus.”

Toppers in hun kracht

Op 28 november lopen de leerlingen een dag geen stage, maar gaan ze aan de slag in de keuken van het Martinuscollege. Onder leiding van meesterkok Johan Bos bereiden zij hier, samen met hun coaches, een driegangendiner speciaal voor de praktijkbegeleiders van hun leerwerktraject. “Een mooie gelegenheid om de bedrijven als gast te ontvangen en onze waardering te laten blijken. Natuurlijk doen we dat op een manier waarbij we onze leer-werktraject toppers in hun kracht kunnen zetten: in de praktijk”, aldus de trotse coaches.

Leerwerktraject

Een leerwerktraject is een volwaardige opleiding. Het is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. In een leerwerktraject volgen leerlingen onderwijs en moeten zij stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Deze stage varieert tussen de 640 en 1280 uur. Na het afronden van het leer-werktraject kunnen leerlingen hun opleiding vervolgen op niveau 2 op het mbo.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda