Hack jouw leefstijl!

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra.
Graciela Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

Als je het woord ‘hacken’ hoort, dan denk je al snel aan cybercriminelen, het hacken van een code of het binnendringen van een systeem. En dat laatste is ook precies het principe van biohacking, alleen dan hack je het fysieke en mentale lichaam van jezelf en daarmee beïnvloed je dus jouw biologische processen. Kort gezegd kraak je jouw eigen biologische code en herprogrammeer je jezelf naar een gezondere, vitale en energieke versie. Het gaat dus voornamelijk om ZELFOPTIMALISATIE. Eigenlijk draai je door middel van biohacking jouw biologische klok een tikje terug. En wie wil dat nu niet!

Een biohacker concentreert zich dus op het optimaliseren van zijn of haar biologische processen. Denk onder andere aan: gewichtsbeheersing, optimale slaap, stressreductie, een betere focus en ook door het genereren van meer constante energie. De biohacking scène is overigens heel divers omdat veel aanhangers graag experimenteren. Er zijn zelfs biohackers die het eigen DNA manipuleren of zelfs een chip laten inbrengen die biometrische gegevens naar de mobiele telefoon zendt. Maar zover hoef je uiteraard niet te gaan. 

Hoe pas je biohacking toe in jouw leefstijl? 

Ik adviseer altijd om met baby stapjes te beginnen. Kijk en onderzoek welke hack jou aanspreekt/bevalt en bouw het hacken vanuit hier langzaam op. Iedere nieuwe gezonde gewoonte en routine die jij jezelf eigen maakt is al een biohack op zichzelf. Bij biohacking bestaat overigens geen ‘one size fits all’. Dus probeer uit en doe vooral wat voor jou goed voelt. Ik heb mezelf in de afgelopen 10 jaar nieuwe gezonde gewoontes aangeleerd en tegelijkertijd oude ongezonde gewoontes vaarwel gezegd. Zoals bijvoorbeeld door te stoppen met het drinken van alcohol, een beter slaapritme aan te houden, een consistent trainingsschema te volgen en ook door volwaardig en plantaardig te eten aangevuld met essentiële supplementen. Ook zoek ik de koude en warme temperaturen graag op. Denk aan de sauna, hot yoga, koud baden of koud afdouchen. Al deze veranderingen in mijn leefstijl, biologische processen en systeem hebben mij erg goed gedaan. Daarom deel ik hier graag met jou een paar van mijn favoriete biohacks! 

Let’s do it, lets hack!

Slaap!

Vermijd ‘s avonds blauw licht en maak jouw slaapkamer extra donker. Drink geen koffie meer na 14.00 uur en ga iedere avond om dezelfde tijd naar bed, sta ook dezelfde tijd op. Zorg voor een optimale vitamine D-spiegel door middel van suppletie of door 10 à 20 minuten onbeschermd in de zon te zijn, dit heb je namelijk nodig voor een goede melatonineaanmaak die zorgt voor een diepere slaap. Zorg dat jouw slaapkamer schoon en opgeruimd is, vergeet niet te luchten of slaap zelfs met een raampje open (ook in de winter). Slaap is essentieel voor vitaliteit en verjonging en daarom is deze hack uitermate belangrijk! 

Lift weights!

Doe tenminste twee keer per week aan krachttraining en één keer per week een HIIT interval training om je hartslag en conditie te trainen. Op iedere leeftijd kan je spiermassa kweken en jouw conditie verbeteren. We stoppen niet met bewegen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met bewegen! Extra spiermassa bouwen is misschien wel - samen met slaap - de belangrijkste hack om het verouderingsproces te vertragen. Je wordt op ieder niveau sterker (fysiek, mentaal, meer spiermassa, sterkere botten), je metabolisme wordt sneller, de kans op blessures neemt af, je maakt hormonen aan waar je gelukkig van wordt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Ga voor extreme temperaturen!

Zowel extreem koude als warme temperaturen hebben in wetenschappelijke onderzoeken tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen aangetoond. Zoals dat je met een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op Alzheimer en Dementie wel met 66% kunt verlagen! Met koude baden of regelmatig koud douchen kweek je het bruine - gezonde - vet. Dit vet versterkt het immuunsysteem, hart en bloedvaten, zorgt voor een beter metabolisme en laat het witte - slechte - vet verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Probeer eens te vasten!

Of eet tenminste 14 uur niet. Eet bijvoorbeeld na 20.00 uur niets meer en sla het ontbijt over. De voordelen van (periodiek) vasten zijn namelijk eindeloos. Onder andere herstellen de cellen zich sneller met een leeg spijsverteringskanaal. Je verliest gemakkelijk gewicht door een verhoogde vetverbranding. Vasten stimuleert de aanmaak van groeihormoon, dit hormoon draagt bij aan de opbouw van eiwitten en spierweefsel. En vasten kan insulineresistentie voorkomen, dat een voorloper van diabetes is. Het verlaagt tevens het slechte cholesterol (LDL) in het bloed en het werkt ontstekingsremmend in het lichaam omdat oude onbruikbare cellen makkelijker worden opgeruimd zonder voedsel in ons systeem. 

Mediteer!

Je ondervindt de grote voordelen daarvan al bij 5 minuten meditatie per dag. De concentratie neemt behoorlijk toe en jouw hersenen worden klaargestoomd om optimaal te presteren. En zeg nou zelf, wat is 5 minuten op een hele dag? Dagelijks mediteren werkt als een fontein van jeugdigheid. De hartslag verlaagt doordat de ademhaling meer ontspannen en dieper wordt. Zo laat je de spanning en stress los uit jouw lijf. Je ervaart ook minder gevoelens van angst, minder kans op depressies, meditatie werkt bloeddrukverlagend en het zorgt voor een betere en diepere nachtrust (Hack 1). Ook is gebleken uit diverse onderzoeken dat het immuunsysteem positief beïnvloed wordt door te mediteren. Hoe mooi is dat!

Je leest het, biohacking zorgt voor tal van gezondheidsvoordelen. Daarmee vergroot je ook de kans dat je de 4 killers zo lang mogelijk en misschien wel helemaal buiten de deur houdt. Met de 4 ‘killers’ bedoel ik: Alzheimer, Hart en vaatziekten, Diabetes en Kanker. Gezond oud worden is natuurlijk een zegen. Stel jezelf daarom als prioriteit! 

Met een gezonde groet, 

Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

Stoppen met Alcohol Coach

Volg mij op Instagram: fitforabeautifullife 

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda