Rick Laan loopt New York marathon voor Stichting KiKa: ‘van dichtbij kinderkanker meegemaakt’

Sport
Rick Laan en zijn nichtje Yara collecteren voor Stichting Kinderen Kankervrij.
Rick Laan en zijn nichtje Yara collecteren voor Stichting Kinderen Kankervrij. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL / NEW YORK - Rick Laan woont samen met zijn vriendin en zoontje van anderhalf in Hoogkarspel. Hij houdt van hardlopen en zichzelf uitdagen tot het uiterste. Nadat hij zich in 2020 opgaf om voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) de marathon van New York te lopen, gooide corona vervolgens roet in het eten. Dit jaar op 5 november pakt hij zijn herkansing. “Mede doordat mijn nichtje Yara in 2021 kanker heeft gehad, heb ik eind vorig jaar besloten om in 2023 nogmaals de kans te wagen”, zegt Rick.

Door Jordy Gomes

Na drie marathons in Nederland te hebben gelopen (Rotterdam, Amsterdam en Texel, red.) is het voor Rick nu de beurt aan New York. “Tot nu toe heb ik ruim 12.000 euro opgehaald”, laat Rick met trots weten. “Dit is al een heel mooi bedrag, maar hopelijk kan het nog veel meer worden. Ik merk aan mijzelf dat het deelnemen aan een marathon in combinatie met een goed doel een extra dimensie geeft aan deze sportieve uitdaging. We kennen of konden allemaal wel iemand die aan deze vreselijke ziekte lijdt, of het nou een kind of een volwassene is. Deze ziekte zou niemand mogen krijgen. Door hieraan mee te doen of te steunen door te doneren kunnen onderzoeken worden gefinancierd, bijvoorbeeld om de verschillende soorten kanker te begrijpen en daardoor ook betere behandelingen te ontwikkelen. Elk onderzoek kan een verhoging van de overlevingskans betekenen, en daar doen we het voor.”

Nichtje Yara

Dat Rick vastberaden is om geld op te halen voor stichting KiKa, komt mede doordat hij kinderkanker van dichtbij heeft meegemaakt. “Op een middag in 2021 werd mijn nichtje Yara (van destijds acht jaar oud) naar het ziekenhuis gebracht vanwege een heftige hoofdpijnaanval. Hiernaast begon ze ook wartaal te praten. In het ziekenhuis bleek er een tumor ter grootte van een kleine grapefruit (9 bij 9 cm, red.) in het hoofd van Yara te zitten. Zij is met spoed naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht gebracht, waar ze de dag erna werd geopereerd.”

Revalideren

“Na de operatie begon de revalidatie van Yara in het Princes Maxima Centrum”, vervolgt Rick. “Tijdens deze periode hebben we mogen ervaren wat een fantastisch centrum dit is en hebben we Yara langzaam weer zien opknappen. De operatie is grotendeels succesvol afgerond en Yara springt nu weer letterlijk door het leven alsof er niets is gebeurd.”

Nog niet voorbij

Desondanks is de achtbaanrit nog niet voorbij. Rick: “Bij een controle enkele maanden geleden is gebleken dat een deel van de tumor welke ze bij de operatie niet konden verwijderen is gegroeid ten opzichte van de controle daarvoor. Dit betekent helaas dat Yara hier nog niet vanaf is, maar aangezien het een zeer langzaam groeiende tumor betreft is de verwachting dat ze de komende jaren geen actie hoeven te ondernemen. We blijven positief.”

‘Een zeer nobel doel’

Een groot deel van het geld dat aan Stichting KiKa wordt gedoneerd komt ten goede aan het Prinses Maxima Centrum en de onderzoeken die daar worden uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben het doel de overlevingskans van kinderen met kanker te verhogen van 81% tot 100%. Rick licht toe: “Ik vind het een zeer nobel doel om op een overlevingskans van 100% in te zetten. Op korte termijn zie ik dit helaas nog niet gebeuren, maar in de afgelopen jaren is de overlevingskans voor kinderen met kanker al verhoogd tot de 81% die het nu is, mede dankzij de onderzoeken die door alle sponsorgelden gefinancierd konden worden. Of en wanneer de overlevingskans 100% wordt, durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel dat elke procent er één meer is.”

Op naar New York

De marathon van New York beslaat 42,195 km in totaal. De start is op Staten Island, vervolgens loop je via de vijf stadsdelen en over de vijf bruggen, waarna de marathon eindigt in Central Park. In totaal doen ongeveer 50.000 lopers mee. “Ik heb mij opgegeven bij ‘Run for KiKa Marathon.’ Dat is een organisatie die jaarlijks meerdere marathons organiseert, zowel in Nederland als daarbuiten. Via deze organisatie kunnen deelnemers vervolgens geld ophalen dat naar Stichting KiKa gaat. Zelf ben ik nog nooit in New York geweest, dus alleen al het lopen in deze wereldstad is voor mij een ervaring. Mensen dragen dit doel absoluut een warm hart toe, daarom ga ik mijn best doen om er een gedenkwaardige dag van te maken.”

Doneren

Wil je Rick helpen zijn doel te bereiken? Doneren kan via zijn persoonlijke pagina: www.
runforkikamarathon.nl/rick-laan-new-york-2023-ur

Tot slot heeft Rick nog een laatste boodschap: “Ik wil alle sponsoren tot nu toe, maar ook de toekomstige sponsoren heel erg bedanken voor hun bijdrage!”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda