Sam Boon uit Hoogkarspel behaalt tweede plek tijdens Staatsloterij NK Klunen

Sport
De winnende kluners omringd door hun schaatshelden. V.l.n.r.: Erben Wennemars, Sven Kramer, Henk Angenent, Sam Boon, Joost van Dobbenburgh, Jelle Buijsman, Klasina Seinstra en Erik Hulzebosch.
De winnende kluners omringd door hun schaatshelden. V.l.n.r.: Erben Wennemars, Sven Kramer, Henk Angenent, Sam Boon, Joost van Dobbenburgh, Jelle Buijsman, Klasina Seinstra en Erik Hulzebosch. (Foto: Photo Republic)

HOOGKARSPEL / WERVERSHOOF - Na een zinderende finale mag Joost van Dobbenburgh (26) uit Heerenveen zich de onbetwiste winnaar van het Staatsloterij NK Klunen noemen. Het was een nipte overwinning, waarbij Joost op de voet werd gevolgd door niet één maar twee sterke kluners uit West-Friesland: Sam Boon (31) uit Hoogkarspel en Jelle Buijsman (29) uit Wervershoof. Ook zij ontvingen een kluunkruisje en gingen met een eervolle tweede en derde prijs naar huis.

Om het oer-Hollandse tafereel van het klunen en de herinnering aan de Elfstedentocht levend te houden, vond in Sneek - één van de elf Friese steden - de eerste editie van het Staatsloterij NK Klunen plaats. Dat gebeurde in aanwezigheid van talrijke bekende schaatshelden uit het verleden. Zo openden Henk Angenent en Klasina Seinstra - winnaars van de Elfstedentocht in 1997 - en runner-up Erik Hulzebosch het parcours, waarna Sven Kramer het startschot gaf voor het Staatsloterij NK Klunen. Dat deed hij in gezelschap van Erben Wennemars en tal van andere schaatsiconen van weleer. Zo waren oudgedienden Piet Kievit, Harm van der Pal en Bauke Jonkman, als eregast aanwezig bij het sfeervolle evenement, dat publiek en deelnemers terugbracht naar oude tijden. Zo werden de supporters, geheel in de geest van de Elfstedentocht, door een dweilorkest helemaal in de stemming gebracht en konden zij zich laven aan warme erwtensoep en koek en zopie.

Gedenkwaardige dag

De massaal toegestroomde schaatsfans waren getuige van de kluun-kunsten van de sportieve deelnemers. Zij hadden hun schaatsen uit het vet gehaald om zich tijdens een 100 meter lange sprint tot Nederlands beste kluner te laten kronen. Tijdens de spannende finale deden de overgebleven kandidaten een ultieme poging om voor eeuwige roem te gaan. Sam Boon uit Hoogkarspel, een actieve schaatser met hart voor de sport, behaalde een prachtige tweede plek. “Ik ben een enorme fan van de Elfstedentocht en een groot liefhebber van schaatsen. De kans wordt echter steeds kleiner dat we de Tocht der Tochten ooit nog meemaken. Daarom heb ik me meteen aangemeld voor het Staatsloterij NK Klunen”, vertelt Sam enthousiast. Vlak na de Wonderbrug kwam Sam ten val, waardoor hij kostbare seconden verloor en de eerste plaats helaas aan een ander moest afstaan. “Dat hoort er nou eenmaal bij. Ik gun Joost de eerste plek van harte!” Ook de winnaar van de derde plaats, Jelle Buijsman, barst van de euforie: “Ik had nooit verwacht dat ik het tot de derde plek zou schoppen, dus ik ben heel trots dat ik dit behaald heb. Dat er zoveel schaatshelden uit het verleden bij waren, maakte het extra bijzonder. Het was, kortom, een dag om nooit meer te vergeten!”

Bijzondere gebeurtenis

Ook Erben Wennemars en Henk Angenent kijken terug op een zeer geslaagde dag. “We zijn getuige geweest van een bijzondere gebeurtenis die de harten van talloze schaatsfans harder heeft laten kloppen. Klunen is een tastbare herinnering aan de Elfstedentocht en dat is een stukje nostalgie dat niet in de vergetelheid mag raken. Het was daarom echt fantastisch te zien dat de deelnemers er alles aan hebben gedaan om dit onderdeel van het schaatsen te doen herleven”, zegt Wennemars. Henk Angenent sluit zich hierbij helemaal aan. “Klunen is onlosmakelijk met de Tocht der Tochten verbonden. Ik weet uit eigen ervaring dat klunen je prestaties als rijder kan maken en breken. De deelnemers hebben vandaag echter alles uit de kast gehaald en ik wil de winnaars van harte feliciteren hun prestatie!”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda