Werken in thuiszorg: ‘Ik begeleid mensen naar een mooi einde’

Zorg
Een stukje zorg bieden en een glimlach terugkrijgen: het doet Sanne altijd goed.
Een stukje zorg bieden en een glimlach terugkrijgen: het doet Sanne altijd goed. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Met plezier werken in de zorg: Sanne Jonker doet het al ruim twintig jaar. Sinds 2018 werkt ze als ondernemer in de thuiszorg en begeleidt ze mensen die hulp nodig hebben in eigen huis. Dankzij Sanne en haar collega’s kunnen deze mensen thuis blijven wonen en behouden zij een stukje regie over hun eigen leven. Ze beschrijft het als eervol werk: “Je bent even te gast in iemands leven.”

Door Rosalie Buding

Wat Sanne vooral fijn vindt aan de thuiszorg is de vrijheid en het persoonlijke contact. “Zodra ik de drempel over ben, is het een-op-eenzorg. Je komt ergens binnen en ziet een hele geschiedenis: foto’s met dierbaren en oude meubels. Je ontdekt hoe mensen leven en werken. Er is echt even tijd voor elkaar, vaak een halfuurtje tot drie kwartier. Dit maakt thuiszorg voor mij heel waardevol. Je loopt wel tegen bureaucratie en rompslomp aan, maar dat hoort erbij. Ik doe datgene waar ik van kan genieten: het gesprek aangaan.” 

Werken in de thuiszorg

Een stukje zorg bieden en een glimlach terugkrijgen: het doet Sanne altijd goed. “Vooral als je iemand met een gerust hart kunt achterlaten en denkt: deze meneer of mevrouw kan er weer een paar uurtjes tegenaan.” In de thuiszorg begeleiden Sanne en haar collega’s ook terminale patiënten in hun palliatieve fase. “Het belangrijkste is dat we ze een mooi einde geven.”

Pijnvrij

“In de thuissituatie bieden we extra zorg, want we komen tegemoet aan de wensen van de cliënt en zijn omgeving. We kunnen er geen 24 uur naast zitten, maar zijn wel dag en nacht bereikbaar. Ik doe dit werk alleen of met een collega en soms is er nog een mantelzorger bij. Iemand kan slechter worden. Dan zetten we het bed in de woonkamer, of er is incontinentiemateriaal nodig. De pijnmedicatie houden we scherp in de gaten, samen met de huisarts. Iemand pijnvrij krijgen is lastig, maar je wil het wel op een comfortabel niveau houden.”

thuiszorg zorg terminale patiënten zorg aan huis rosalie buding sanne jonker
Beeld: AGHeeremansPhotography

Verbinding thuiszorg

Als alle bronnen zijn uitgeput en de cliënt moe is, maakt Sanne de verbinding tussen diegene en de huisarts. “We vragen: ‘Heb je al over jouw einde nagedacht, heb je wensen?’ We raden ze aan om het gesprek aan te gaan met de arts. Dan begeleid je iemand letterlijk naar het einde. Soms verandert een situatie heel snel, en daar probeer je in te laveren.”

‘We praten over ziekte en gezondheid, vroeger en nu, familie en vrienden’

Sanne: “Het mooiste aan mijn werk vind ik de gesprekken met mijn cliënten. Die gaan over vroeger en nu, ziekte en gezondheid, familie en vrienden. We zijn niet de meest graag geziene gasten, want we doen iets wat mensen niet meer zelf kunnen. Bijvoorbeeld het verzorgen van wonden, dat doet zeer. In het moment dat je er bent, probeer je het zo zacht en vriendelijk mogelijk te doen. Je bent eventjes onderdeel van iemand zijn leven. Dat is ook meteen het voordeel van werken in de kleine organisatie die Top Wijkzorg is. Het geeft elke dag een goed gevoel om naar mijn werk te gaan.”

thuiszorg zorg terminale patiënten zorg aan huis rosalie buding sanne jonker
Beeld: AGHeeremansPhotography