Steun Uitgeester clubs in strijd om voortbestaan

Algemeen
Steun de Uitgeester clubs in de strijd om voortbestaan.
Steun de Uitgeester clubs in de strijd om voortbestaan. Foto: Merel van Dooren Photography

UITGEEST - Sinds afgelopen zaterdag is de Grote Clubactie van start gegaan. Acht verenigingen uit Uitgeest verkopen loten voor hun club verkopen om zodoende extra inkomsten voor hun club te genereren. Dat is hard nodig. Ook in het verenigingsleven heeft de coronacrisis diepe sporen nagelaten. De normaal drukbezochte evenementen zijn afgelast en de kantines waren lange tijd gesloten. Veel verenigingen hebben hierdoor te maken met een begrotingstekort en hun voortbestaan staat op het spel.

Steun Jeugdvereniging Don Bosco, Uitgeester Harmonie, Stal de Meijerij, Mixed Hockey Club Uitgeest, Gymnastiekvereniging Unitas, FC Uitgeest, Korfbalvereniging Stormvogels en cgk Songs for You.

Ruim 300.000 clubleden van 5.300 verenigingen uit het hele land zijn vanaf afgelopen weekend door heel Nederland op pad om loten te verkopen. Het is belangrijk dat dit verantwoord gebeurt. Daarom heeft de Grote Clubactie naast het bekende verkoopboekje een aantal digitale verkoopmethoden ontwikkeld. Met deze digitale mogelijkheden kunnen de koper en de verkoper op een veilige afstand van elkaar blijven staan. Zo kunnen loten worden gekocht door het scannen van een QR-code of het delen van een link via e-mail, social media en WhatsApp.

80% naar de club

Al vanaf 1972 spant de Nationale Stichting Grote Clubactie zich in voor het verenigingsleven. Van elk verkocht lot van € 3,- gaat 80%, dit is € 2,40 direct naar de clubkas. Met het overige bedrag organiseert de Grote Clubactie de loterij.

Lokale verenigingsleven

Door mee te doen aan de Grote Clubactie worden de lokale verenigingen direct ondersteund. Ook maken de deelnemers van de loterij kans op een van de vele prijzen, waaronder de hoofdprijs van 100.000 euro. Daarnaast is de prijzenpot verhoogd van 32.000 naar 332.000 prijzen en daarmee is de winkans nu 1 op 10,

Meedoen kan nog steeds

Verenigingen halen met deze actie al snel een bedrag tussen de € 1.000,- en € 15.000,- op. Meer vereniging uit Uitgeest kunnen zich nog opgeven. Kijk voor uitgebreide informatie op www.clubactie.nl of bel 013-4552825.

De achtergrond

De Nationale Stichting Grote Clubactie is dé grootste fondsenwervende actie voor amateur sport-, cultuur- en hobbyverenigingen in Nederland. Directeur Frank Molkenboer: “Vitale verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving. De Nationale Stichting Grote Clubactie helpt verenigingen met het genereren van extra inkomsten en bouwt zo mee aan een actief en financieel gezond verenigingsleven in Nederland.”

Succes

In 2019 namen 4.997 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, werden er 2.824.762 loten verkocht en was de gemiddelde opbrengst per vereniging in dat jaar € 1.695,-. Totaal werd een opbrengst behaald van bijna € 8,5 miljoen voor het Nederlandse verenigingsleven.

Molkenboer vervolgt: “Zo had de oprichter, Pierre Claessens, de geldinzamelingsactie voor verenigingen in 1972 bedoeld en zo werken we nog steeds. En daar zijn we trots op; met samenwerkingspartners en verenigingen maken we jaarlijks een succes van de actie.”

‘Wat me raakt: inzet voor de vereniging’

En tot slot: “Wat me elk jaar opnieuw raakt, is niet zozeer het aantal verkochte loten, maar het feit dat zoveel mensen zich inzetten voor hún vereniging. Nergens ter wereld is het verenigingsleven zo georganiseerd als hier in Nederland. En dat allemaal met vrijwilligers. Verenigingen hebben een belangrijke rol en een meerwaarde in onze maatschappij, maar ze zijn geen vanzelfsprekendheid. De kinderen die nu loten verkopen, zijn de commissieleden en verenigingsondersteuners van de toekomst. Wij maken hen ervan bewust dat je er sámen de schouders onder moet zetten om te behouden wat in al die jaren is opgebouwd.”