Dank Uitgeesters: clubs krijgen geld

Algemeen
Nog 'ouderwets' langs de deur voor de Grote Clubactie.
Nog 'ouderwets' langs de deur voor de Grote Clubactie. ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - De Grote Clubactie breekt dit jaar alle records met een opbrengst van dik 9,5 miljoen euro. Ruim één miljoen euro meer dan vorig jaar. Terwijl het verenigingsleven in Nederland stilviel door de coronacrisis zetten ruim 300.000 leden van zo’n 5.300 verenigingen zich juist extra hard in om extra inkomsten te genereren voor hun club.

Er werden meer dan drie miljoen loten verkocht. In Uitgeest verkochten leden van Jeugdvereniging Don Bosco, Uitgeester Harmonie, Stal de Meijerij, Mixed Hockey Club Uitgeest, Gymnastiekvereniging Unitas, FC Uitgeest, Korfbalvereniging Stormvogels en cgk Songs for You loten. Zijn spinnen dus garen bij deze recordopbrengst.

Clubleden gingen dit jaar nog steeds ‘ouderwets’ langs de deuren, waarbij voldoende afstand werd bewaard. Daarnaast werden vanwege de coronacrisis krachtige nieuwe online middelen ingezet. Zo kon de verkoop volledig coronaproef doorgaan. Met succes. In totaal werden 3.173.719 loten verkocht, waarvan maar liefst 1,2 miljoen loten online.

Digitaal enorm creatief

QR-codes, e-mail, social media en WhatsApp werden ingezet om loten te verkopen. Duizenden video’s werden online gedeeld om familie en vrienden aan te zetten tot het kopen van een lot of anderen te enthousiasmeren. Voor het eerst gebeurde dit ook via TikTok. Kinderen deelden talloze filmpjes met de hashtag #groteclubactie

Extra grote prijzenpot

Niet alleen voor de deelnemende clubs, ook voor alle mensen die een lot hebben gekocht, is het een bijzonder jaar. Er zijn dit jaar namelijk veel meer prijzen te winnen en de prijzenpot is aanzienlijk verhoogd. De winkans is dit jaar zelfs 1 op 10. De trekking was woensdag 9 december onder toezicht van de notaris en sinds afgelopen donderdag kunnen kopers hun lot checken op de website www.clubactie.nl

Al vanaf 1972 spant de Nationale Stichting Grote Clubactie zich in voor het verenigingsleven. Van elk verkocht lot van € 3,- gaat 80%, dit is € 2,40 direct naar de clubkas. Met het overige bedrag organiseert de Grote Clubactie de loterij.

De Nationale Stichting Grote Clubactie is dé grootste fondsenwervende actie voor amateur sport-, cultuur- en hobbyverenigingen in Nederland. Directeur Frank Molkenboer: “Vitale verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving. Wat me elk jaar opnieuw raakt, is niet zozeer het aantal verkochte loten, maar het feit dat zoveel mensen zich inzetten voor hún vereniging. Nergens ter wereld is het verenigingsleven zo georganiseerd als in Nederland. Verenigingen hebben een belangrijke rol en een meerwaarde in onze maatschappij. De kinderen die loten verkopen, zijn de commissieleden en verenigingsondersteuners van de toekomst. Wij maken hen ervan bewust dat je er sámen de schouders onder moet zetten om te behouden wat in al die jaren is opgebouwd.”

Digitaal enorm creatief.