Molens brengen condoleance over

Algemeen
De molens hebben het wiekenkruis in de richting van het huis van de overledene met op de voorgrond molen de Kat met daar achter De Dog.
De molens hebben het wiekenkruis in de richting van het huis van de overledene met op de voorgrond molen de Kat met daar achter De Dog. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST - Molens De Kat en De Dog stonden vorige week in de rouwstand vanwege het overlijden - op 86 jarige leeftijd) - van oud-bestuurslid Rein Dijkstra van de SUAM (Stichting Uitgeester en Akersloter Molens). De molenliefhebber overleed maandag 7 december.

De molens hebben bij de rouwstand de meest lage wiek rechts van het midden vastgemaakt en wanneer je voor de wieken staat, is het wiekenkruis in de richting van het huis van de overledene. In dit geval richting Molenweg, de straat waar Rein Dijkstra woonde. Na de uitvaart worden de molens weer in de normale stand gezet.

Grote brand

Na de grote brand die molen De Kat in 1971 verwoestte was Dijkstra verbonden met de stichting. Vanaf zijn woning aan de Molenweg zag de molenliefhebber hoe de molen niet meer viel te redden. Reden om zich in te spannen om De Kat te herbouwen. Mede dankzij Dijkstra is dat project gerealiseerd. Van 1971 tot 2009 maakte de Uitgeester deel uit van het bestuur van de SUAM. Maar ook daarna was de molenliefhebber een graag geziene gast bij de molenaars.

“Het is altijd weer een imposant gezicht en een mooi gebaar van de molenaars. Het doet mij altijd weer wat”, laat Jan Kamphuys, voorzitter van de SUAM weten.