2020 helden uit Uitgeest genomineerd

Algemeen
Els Vonk.
Els Vonk. (Foto: aangeleverd))

UITGEEST - Verleden week deden wij in Nieuwsblad Uitgeest een oproep in het kader van ‘Wie is jouw Uitgeester held van 2020’.

Het was een bijzonder en vreemd jaar. Ondanks de crisis gaat het gewone leven gewoon door. Zelfs met de lockdown in de laatste maand van dit jaar en het begin van 2021 blikken we hoopvol en niet perspectiefloos vooruit op wat er komen gaat.

Maar we kijken we ook terug. Naar mensen die dit jaar anderen hielpen, die trots zijn op iemand uit hun omgeving. Of steun hadden aan een een onmisbaar familielid. Mensen die op kleine schaal, lokaal of binnen de familie-, vrienden- of kennissenkring, het leven voor anderen een beetje mooier maakten.

Els Vonk

Een van hen is Els Vonk. Tijdens het begin van de lockdowm heeft zij het initiatief genomen om wekelijks bij de bewoners van Geesterheem en seniorencomplex de Slimp in Uitgeest en bij eenzame ouderen een (zelfgemaakte) kaart met een opbeurende tekst of gedichtje in de bus te doen.

Deze mensen konden toen de deur niet niet uit en ook geen bezoek krijgen. Van half maart tot eind juni - toen men weer bezoek mocht krijgen - werden er wekelijks ongeveer 170 kaarten bezorgd. Els heeft zo’n 2500 kaarten gemaakt en geschreven met behulp van vriendinnen, betrokken inwoners en leden van Popkoor SurpriSing. Het was niet altijd makkelijk om elke week het benodigde aantal te krijgen, maar Els zorgde er dan voor dat er genoeg waren.

Met Pasen werden de bewoners ook nog verrast met een zakje paaseitjes. Die werden door de dames van de wandelclub van Geesterheem bij de kaarten gedaan.

Tijdens het bezorgen van de kaartjes, kwamen bewoners geregeld naar buiten om op afstand hun waardering te laten blijken. Ruim drie maanden zorgde zij voor een lichtpuntje in een zware tijd.

Patricia Glastra-Tijmes

Een andere blijk van waardering gaat uit naar Patricia Glastra-Tijmes. Volgens haar moeder Gré een échte helding. Gré kreeg in april van dit jaar een herseninfarct. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is.

Gelukkig was haar dochter Patricia in de nabijheid en constateerde meteen, dat er iets niet in orde was. Gré zelf had niets in de gaten, maar de onmiskenbare symptomen waren voor Patricia overduidelijk. Direct werd 112 gebeld en Gré lag binnen een uur in het ziekenhuis. “Door haar snelle handelen, is erger leed voorkomen. Ik ben zo goed als hersteld.” Gré omschrijft haar dochter als een schat, een super lieve moeder en ongelooflijk attent voor iedereen in haar directe omgeving.

Ook Uitgeesters nomineren? Mail naar: redactie.nbu@rodi.nl

De kaartenactie van Els Vonk was een succes.
Patricia Glastra-Tijmes.