Vanaf Koningsdag zwemmen in De Zien

Algemeen
Vrijwilligers Nico Molenaar (l) en Kjell van der Vlugt zijn druk bezig de elektrische apparatuur te keuren.
Vrijwilligers Nico Molenaar (l) en Kjell van der Vlugt zijn druk bezig de elektrische apparatuur te keuren. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – Tussen het interview met voorzitter Peter Verduin van stichting Zwembad De Zien klinkt af en toe het snerpend geluid van een metaalslijper. “Sorry hoor, duurt maar even”, laat een vrijwilliger van het zwembad weten. De vrijwilligers van de technische ploeg laten er geen gras over groeien, want het gereedschap moet nauwkeurig gekeurd worden. Elk stuk gereedschap krijg een nummer en een sticker als teken dat het apparaat geen mankementen heeft.

Zwembad in 2022 van het gas af

“Alles wordt hier gekeurd, niet enkel door onze eigen vrijwilligers, maar ook door allerhande overheidsinstanties. Dat hoort gewoon bij een openbaar bad als De Zien”, laat Verduin weten.

Bewondering

Sinds 1 november vorig jaar maakt Verduin deel uit van het team vrijwilligers. De Akersloter stuurt zaken aan en houdt het overzicht. Dat het bad aan de Zienlaan compleet wordt gerund door vrijwilligers was een extra motivatie voor de ervaren bestuurder om zich aan te melden als nieuwe voorzitter. Naast vier andere vrijwilligers is het bestuur nu weer voltallig. Verduin kan niet genoeg benadrukken hoeveel bewondering hij heeft voor de 122 vrijwilligers die het bad in stand houden.

“Als je ziet wat er afgelopen jaren allemaal gedaan is. We hebben een systeem van zonnebuizen op de daken van onze gebouwen. Dat bespaart ontzettend veel energie en houdt het bad overdag op temperatuur. Vorige maand is er een warmtepomp geïnstalleerd. De warmtepomp verwarmd het water als het bewolkt is en in de donkere uren. Al die werkzaamheden zijn door vrijwilligers uitgevoerd. Het technische team beschikt over deskundigen op dat gebied. DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) heeft een deel van het vooronderzoek verricht en denkt mee met het zwembad.”

Zonnepanelen

Het streven is om in 2022 helemaal van het gas af te zijn. Om dat te bereiken is het plan na afloop van het seizoen zonnepanelen te leggen op een nieuwe overkapping op het terrein. Begin dit jaar is het bad voorzien van een nieuwe coating en is het nodige onderhoud gepleegd. De Zien is gereed voor het seizoen 2021. Daarvan hopen alle vrijwilligers dat de corona perikelen op zijn eind lopen.

Door de coronamaatregelen miste Zwembad De Zien vorig seizoen veel inkomsten. Het bad was een maand korter open en er konden geen abonnementen worden verkocht. Daarnaast waren er veel minder bezoekers. Via de website van De Zien is het mogelijk het zwembad als sponsor financieel te steunen.