Ook in Uitgeest nu zelftest beschikbaar

Algemeen
Apotheker Kees Blanksma toont de informatie van de Rijksoverheid die bij de test wordt geleverd.
Apotheker Kees Blanksma toont de informatie van de Rijksoverheid die bij de test wordt geleverd. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – Vorige week hing de mededeling om een coronatest te kopen duidelijk zichtbaar voor het raam van Boots Apotheek Scharlei aan de Prinses Irenelaan, maar na Pasen was het pamflet niet meer aanwezig. “We hadden een test, waarmee je door middel van een prik in je vinger het bloed kon controleren op antistoffen van corona. Ja, die test was snel uitverkocht, de belangstelling was heel groot”, laat een medewerkster van de apotheek dinsdag weten.

Geen vrijbrief voor feesten en beesten

“We wachten nu op een test, die aantoont of je corona hebt. Dat gebeurt door het bekende wattenstaafje, dat je in je neus moet stoppen. De verwachting is, dat we die test deze week binnen hebben”, vervolgt de apotheekmedewerkster. Daar blijkt behoefte aan, want ook deze dinsdag was er vraag naar de inmiddels uitverkochte test.

Extra zekerheid

Apotheker Kees Blanksma van de apotheek wil nog wel even wijzen op het volgende: “De zelftest is bedoeld voor mensen die geen klachten hebben. Het is dus een extra zekerheid voor mensen zonder klachten. Dan zijn er mensen die zonder klachten te hebben tóch positief testen met de zelftest. Die moeten vervolgens in quarantaine en de GGD raadplegen.

De zelftest is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen die wél klachten hebben; zij moeten zich melden bij de GGD. Ook moet benadrukt worden dat een negatieve test geen aanleiding is om de coronamaatregelen minder strak te hanteren; het is een momentopname, je kunt later op de dag alsnog een besmetting oplopen.

Bij Boots Apotheek Scharlei willen we mensen op juiste wijze informeren zodat de test op een goede manier wordt ingezet. Ik verwacht de zelftesten woensdag of donderdag binnen te hebben. De test gaat 8,95 euro per stuk kosten.” Die mededeling was eerder deze week. De verwachting is dat bij het verschijnen van deze krant (vrijdag 9 maart) de zelftest gekocht kan worden, maar zeker is dat nog niet.

Snel verwacht

Ruim een kilometer verderop is de Acdapha apotheek aan de Molenstraat gevestigd. Ook daar wordt de test snel verwacht.

Bij drogisterij Kruidvat aan de Prinses Beatrixlaan in het centrum weet een medewerkster te melden dat er tot op heden nooit een test verkocht is. Of ook Kruidvat binnenkort testen gaat verkopen, wist de medewerkster niet te melden.

Drogisterij Visser aan de Middelweg heeft ander nieuws. “Wij gaan deze week de test aanbieden, kregen we te horen”, is het bericht van de verkoopster met op haar hoofd een plexiglas masker achter een plexiglas baliescherm.

Een zelftest is een antigeentest die men volledig zelf uitvoert. Gebruik daarom zelftesten niet als u coronaklachten heeft; dichtbij iemand met corona was of bent teruggekeerd uit een hoog-risicogebied.