Wie fietst er dit jaar nog meer mee?
Wie fietst er dit jaar nog meer mee? (Foto: aangeleverd)

Vanuit Uitgeest fietsen langs de Stelling van Amsterdam

Algemeen

UITGEEST - Vanuit Uitgeest en Uithoorn kunnen fietsliefhebbers op zondag 22 augustus 2021 genieten van een prachtige zomerse tocht langs de Stelling van Amsterdam.

Tijdens een rit van 25, 65, 120 óf 170 km ontdekken zij (een deel van) de oude verdedigingslinie rondom Amsterdam, welke werd aangelegd om de hoofdstad in tijden van oorlog te beschermen. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, wat een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk zou maken. Een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, welke in 2021 al 25 jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt.

Met de introductie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam neemt Le Champion de organisatie van het vroegere Rondje Stelling over van UWTC Uithoorn en RTC Hoofddorp, die het evenement sinds 2012 meerdere keren organiseerden. Het evenement krijgt hiermee een jaarlijks terugkerende plek op de kalender van Le Champion. Beide verenigingen blijven echter betrokken in de organisatie van het vernieuwde evenement.

Routes

De routes over 25, 65, 120 en 170 km nemen deelnemers mee door het weidse en groene waterlandschap in en om Amsterdam. Over de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden. Maar ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. De 25 en 65 km zijn geschikte afstanden voor de genietende fietser. De fanatiekere fietser kan zich wagen aan de langere afstanden van 120 en 170 km. Onderweg worden uitgebreide verzorgingsposten ingericht.

Tekst gaat verder onder foto


Fietsen langs de Stelling van Amsterdam, een nieuw evenement van Le Champion deze zomer. (Foto: aangeleverd)

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit tientallen forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. De Stelling is erfgoed van wereldformaat en staat sinds 1996 op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

Landschap Noord-Holland

Landschap Noord-Holland is het officiële goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Deze stichting zet zich in voor bescherming en behoud van natuur, waardevolle landschappen en cultuurhistorisch erfgoed in Noord-Holland. Bij inschrijving voor de Ronde van de Stelling van Amsterdam kunnen deelnemers een vrijwillige bijdrage doen aan Landschap Noord-Holland

Inschrijven

Inschrijven voor de eerste editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam is mogelijk via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. Er geldt een limiet van 1.500 deelnemers. Let op: er is geen inschrijving mogelijk op zondag 22 augustus.

Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.