Opletten op Uitgeester- en Alkmaardermeer

Algemeen
Snelvaren op Uitgeester- of Alkmaardermeer. Houd je aan de regels.
Snelvaren op Uitgeester- of Alkmaardermeer. Houd je aan de regels. ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - Al sinds mei mag er weer worden snel gevaren op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Vele watersporters maken hier gebruik van. Om dit gebruik veilig te houden, wordt er ook dit jaar weer regelmatig gecontroleerd op onder andere de ontheffingen zoals een geldig vaar-, registratie- en verzekeringsbewijs.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van 16 km per uur. Voor het snelvaargebied Deilings is een uitzondering gemaakt. Hier kan de watersporter, mits voorzien van een ontheffing tussen 1 mei t/m 31 oktober, snelvaren en waterskiën.

Een woordvoerder van de waterpolitie laat weten: “Jaarlijks worden 85 volledige ontheffingen afgegeven, hierna kom je op een wachtlijst te staan, met een wachttijd van gemiddeld een jaar. Voor degenen die op deze wachtlijst komen te staan, is het wel mogelijk om toestemming aan te vragen. Het snelvaren in de weekenden wordt in overleg met ervaren leden van Waterskiclub Akersloot toegestaan. De waterskiclub vaart met geschikt weer op zaterdag en zondag tussen 11.30 en 16.00 uur onder een ‘vlaggendienstregeling’.”

Verboden vaartuigen

Op het gehele Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn jetski’s, waterjetpacks, hydro jetpacks, flyboards, waterscooters, jetboards, propellerboten, hovercrafts en watervliegtuigen verboden. “Dit geldt ook voor het snelvaargebied!.Het is ook verboden om met een opblaasband achter de boot te varen. Je gaat dan al snel harder dan 20 km/p.u. Dit valt volgens de waterpolitie onder waterskiën en mag uitsluitend in het snelvaargebied. 

Het langzaam slepen, circa 5 km/p.u wordt gezien als noodsituatie en mag overal. “Zodra je gas geeft en het ‘sport’ wordt, valt het binnen de regelgeving waterskiën.”