Kerkenvisie in de maak voor BUCH gemeenten

Algemeen
Kerkenvisie in de maak voor BUCH gemeenten.
Kerkenvisie in de maak voor BUCH gemeenten. ((Foto: aangeleverd)

BUCH - De vier BUCH-gemeenten denken samen met kerkeigenaren na over de toekomst. De ene kerk is wekelijks goed gevuld, de andere blijft steeds leger. Vaak bieden kerkgebouwen ook onderdak aan andere bijeenkomsten dan alleen kerkdiensten. Per kerk is de situatie verschillend, maar ze hebben met elkaar gemeen, dat het gebruik van de kerk verandert. Eigenaren zien vaak ook de kosten voor onderhoud en gebruik stijgen. 

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo trekken samen op bij het maken van een kerkenvisie. Deze komt tot stand door een samenspraak van kerkbesturen, gebruikers, gemeenten en andere belanghebbenden. Cecilia van Weel, wethouder Kunst en Cultuur, en daarmee erfgoed van Uitgeest: “De wereld van de kerken is in beweging, maar het samenkomen van mensen blijft altijd een behoefte, de kerkenvisie is meer dan alleen zicht op het economisch belang.”

35 kerkgebouwen

Bij elkaar gaat het in de BUCH-gemeenten om zo’n 35 kerkgebouwen. Daarvan zijn er zo’n tien inmiddels niet meer in gebruik als kerk. Ze dienen als woning of kantoor of hebben een culturele bestemming gekregen. Voor sommige gebouwen zijn sloopplannen, bijvoorbeeld vanwege plannen voor woningbouw. Rob Opdam, wethouder van monumenten van Heiloo: “We hebben een grote voorkeur voor multifunctioneel gebruik van de kerken, de kerken hebben ook zonder religieuze functie groot bestaansrecht.”

De BUCH-gemeenten doorlopen gezamenlijk de route naar de kerkenvisie. Dat werkt efficiënter en verbindend, ook al omdat de situatie in de gemeenten vergelijkbaar is. Arend Jan van den Beld, wethouder van cultuurhistorie en monumenten van Bergen: “Zie de kerk niet alleen als gebouw maar ook als verbinder, dus niet alleen ruimtelijk. Denk aan vieren, rouwen en rampen. En daarnaast is het een plek van samenkomst en cultuur, zeker ook voor hedendaagse reflectie.” 

Bureau COUP voert voor de vier gemeenten het project kerkenvisie uit. Deze heeft inmiddels gesprekken gehad met de kerkbesturen en -eigenaren. Zo is er een beeld van hoe de situatie en toekomstverwachting er per kerkgebouw voor staat. Uiteindelijk leidt dit tot een kerkenvisie, een document per gemeente dat in beeld brengt wat de situatie, zorgen of wensen zijn en wie daarin een rol kan vervullen. Voor gemeenten zijn deze inzichten nuttig als ze onderdak zoeken voor bijvoorbeeld sociale of maatschappelijke bestemmingen.

Omwonenden en anderen zijn van harte uitgenodigd mee te denken over de toekomst van hun kerk. Wie zelf een idee heeft of meer wil weten over kerken of de kerkenvisie kan mailen naar:

kerkenvisie@debuch.nl