Jaaroverzicht Uitgeest

Algemeen
Jeugd Uitgeest is corona goed zat.
Jeugd Uitgeest is corona goed zat. (Foto: aangeleverd)

UITGEEST – Ook dit jaar was het weer balen. Met name voor de jeugd. Eveneens dit jaar was er geen sprake van om het café binnen te stappen om met vrienden en vriendinnen de feestdagen uitgebreid te vieren.

‘Ik voel me opgesloten’

Ook in het dorp was het macaber stil. Zodoende begon het nieuwe jaar met de triestheid van gesloten uitgaansgelegenheden. In het normale leven was nieuwjaarsdag dé dag om elkaar feestelijk te ontmoeten.

Uitgebreid gevierd

Dat laatste gebeurde daarentegen soms wel op een wat andere manier. Op de Middelweg loopt Ingrid met hondje. De achttienjarige dorpsbewoonster heeft de feestdagen toch nog uitgebreid gevierd, laat ze lachend weten. “Tweede kerstdag hadden we met zes vrienden en vriendinnen uit het dorp afgesproken. De ouders van een vriend waren op vakantie, dus we konden een illegaal feestje vieren. Dat hebben we met oud en nieuw nog eens overgedaan, inclusief goedkope champagne en lekkere hapjes. Iedereen had wat meegenomen, inclusief vuurwerk. Dat was dan wel weer legaal, gewoon siervuurwerk.”

‘Opgesloten’

Deskundigen zijn het er mee eens, dat het met name voor de jeugd een zware tijd is. Elkaar in het uitgaansleven ontmoeten is er niet meer bij. Ingrid verwoordt de ideeën van haar vrienden over deze ‘ramptijd’. “Het is echt een ramp, daar zijn we het allemaal wel over eens. Ook mis ik de school. We hopen allemaal dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt. Ik voel me al twee jaar min of meer opgesloten.”

Er gloort hoop, want volgens het Het Outbreak Management Team (OMT) bestaat de mogelijkheid eind januari verdere versoepelingen in te voeren. Maar die zekerheid is er absoluut nog niet.

Het demissionair kabinet heeft besloten, dat de basisscholen en het voortgezet onderwijs komende maandag weer open gaan. Het mbo, hoger onderwijs en universiteiten nog niet. Wanneer de kroegen de jeugd weer kunnen ontvangen blijft onzeker. Voorlopig blijven de cafés, tot frustratie van de jeugdige dorpsbewoners, voorlopig nog gesloten.

Grote toename psychische problemen

Spanningen en depressieve gevoelens: bijna de helft van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar heeft sinds mei 2020 toenemende psychische problemen. Hoogleraar Eveline Crone onderzoekt deze groep en pleit voor een nieuwe aanpak. “De cijfers zijn alarmerend. Hulp aan deze groep jongeren was vóór corona al problematisch, maar de grote toename van psychische problemen maakt de situatie flink ernstiger”, zegt Eveline Crone, hoogleraar Development Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, naar aanleiding van onderzoek dat ze deed.

 ”Het gaat overduidelijk om een grote toename ten opzichte van voor corona”, benadrukt Crone. “Normaal gesproken zag je dat in deze groep 10 tot 15 procent psychische klachten ontwikkelde, nu is dat bijna 50 procent.”

Een verrassend resultaat van het onderzoek is, dat de klachten sinds mei 2020 alleen maar toenamen. “Je zou verwachten dat de spanning en depressieve gevoelens in het begin van de coronacrisis sterker waren dan nu. Er was toen al veel meer vooruitzicht, maar wat we zien is dat de klachten alleen maar toenemen.”

Jongeren die hun frustraties willen uiten en graag in gesprek gaan, kunnen een mail sturen naar:

redactie.nbu@rodi.n