Colleges gemeente Castricum en Uitgeest stemmen in met aanleg glasvezelnetwerk

Algemeen
Start aanleg glasvezel in Castricum en Uitgeest in 2022/2023
Start aanleg glasvezel in Castricum en Uitgeest in 2022/2023 (Foto: Nico van Ast)

CASTRICUM/UITGEEST - Een jarenlange wens om een glasvezelnetwerk in de gemeente Castricum en Uitgeest aan te leggen wordt werkelijkheid. De gemeenten Castricum en Uitgeest hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met glasvezelexploitant E-Fiber. Beide gemeenten worden geheel (inclusief de buitengebieden) voorzien van een glasvezelnetwerk.


Supersnel internet : start aanleg glasvezel in 2022/2023


Het huidige kopernetwerk heeft haar maximum capaciteit bijna bereikt. Eén van de redenen om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met netwerkbeheerder E-Fiber. De gemeenten zorgen voor de benodigde faciliteiten en houden vooral toezicht op de werkzaamheden. E-Fiber legt op eigen initiatief en investering het netwerk aan. Binnenkort start E-Fiber met communicatie naar inwoners.

Zorgvuldige planning

De aanleg van de netwerken staan gepland 2022 en 2023. Onderdeel van het netwerk zijn enkele glasvezelhuisjes. De locatie van deze huisjes moet nog worden bepaald. Daarna begint de aanleg van het netwerk door kabels te leggen in de straten.

“Zowel inwoners als ondernemers kunnen eigenlijk niet meer zonder een snelle internetverbinding. Glasvezel biedt hiervoor de oplossing”, aldus wethouder Paul Slettenhaar (ruimtelijke ordening, wonen, openbare ruimte en verkeer) van de gemeente Castricum.

Wethouder Cecilia Van Weel (beheer en onderhoud openbare ruimte, verkeer en vervoer en grondbedrijf) van Uitgeest heeft alle vertrouwen in het proces: “De aannemer zorgt voor een zorgvuldige planning en communicatie naar onze inwoners zodat een straat hooguit een dag open ligt. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we er gebruik van kunnen maken.”

Van de andere BUCH gemeenten heeft Bergen eerder al een overeenkomst gesloten met E-fiber. Heiloo is al enige jaren geleden voorzien van een glasvezelnetwerk.