Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Clubjeugdvoorzitter Vincent van den Berg vraagt Uitgeesters ‘Bijdrage in tijd’

Algemeen

UITGEEST - Nu het voetbal alweer enige tijd op een normale wijze kan plaatsvinden, komen ook zaken als bemensing van het wedstrijdsecretariaat of het clubhuis weer aan de orde. 

Vanwege het inkrimpen van het vrijwilligersbestand is enige jaren geleden besloten, dat bepaalde verenigingstaken door leden of ouders van leden ingevuld worden. Als voor deze diensten al betaalde krachten gevonden kunnen worden, dan zou dat de contributie meer dan verdubbelen. Niet wenselijk. Daarnaast past het ook niet in de filosofie van de FC Uitgeest. Naast het betalen van een financiële bijdrage (contributie) wordt van elk lid (of ouder van) een bijdrage in tijd gevraagd.

Jeugdvoorzitter Vincent van den Berg opent: “Even over die contributie en het vergelijk met clubs in de omgeving. Die ligt bij bijvoorbeeld Odin’59 of ADO’20 (fors) hoger. FC Uitgeest heeft de ambitie om de contributie laag te houden, zodat er geen drempel is om te komen voetballen. Ook willen we geen vrijwilligersbijdrage vragen aan leden of ouders. Wij zetten in op wat verenigingen uniek maakt en dat is dat iedereen een handje helpt.

Als jeugdvoorzitter ben ik ontzettend blij met hoeveel (jeugd)leden en ouders betrokken zijn bij de club. Ik kan er echt van genieten als ik op een doordeweekse avond zoveel vrijwillige trainers op de velden zie staan. Of van de coördinatoren en leiders die ervoor zorgen dat er met goed fatsoen gevoetbald kan worden. Voor een ieder die meer wil betekenen voor de club, is er ruimte genoeg om dat in te vullen.”

Verenigingstaken

Waarom dan toch de aandacht voor verenigingstaken? “Omdat het helaas vaak niet vanzelf gaat. Vele jeugdleiders spreken hun frustraties uit, dat het binnen hun teams zo’n gevecht is om die diensten ingevuld te krijgen. Ook het ongeloof dat er zo weinig betrokkenheid lijkt. Dat is echter een aanname, vooralsnog geen feit. Als ouder van twee voetballende kinderen valt het mij ook wel op, dat het soms erg stil blijft in de app-groep als de leider om invulling van een dienst vraagt. Richting het volgende seizoen willen we het onze jeugdleiders makkelijker maken. En ik denk daarmee ook de ouders. Want ik kan me ook wel voorstellen, dat ouders soms verrast worden over het feit dat ze op heel korte termijn een dienst moeten invullen. Vanuit het jeugdbestuur adviseren wij de leiders om voorafgaand het seizoen goede afspraken te maken met alle ouders, bij voorkeur in een fysieke bijeenkomst. In die bijeenkomst worden de taken met elkaar verdeeld. Wie zijn de leiders, wie assisteren bij de trainingen, wie heeft een coördinerende rol binnen de vereniging, wie is de vaste grensrechter enz., enz.. Maar ook: wie vullen de verenigingstaken in? Mijn inschatting is, dat van elk gezin van één ouder een tijdsbijdrage van vier uur per seizoen wordt gevraagd.”

Inroosteren voor verenigingstaken

Vaak hebben de selectieteams een aangestelde trainer en zogenaamde breedtesportteams niet. “Het idee is om de selectieteams meer in te roosteren voor verenigingstaken, omdat daar het arsenaal ouders wat niet ingeschakeld wordt bij trainingen en coaching hoger is. En we willen teams ook evenredig indelen op zowel clubhuisdienst als wedstrijdsecretariaat. Nu is het zo dat de onderbouw alleen clubhuisdiensten doet en de bovenbouw het wedstrijdsecretariaat. Ik kan me zo voorstellen, dat ouders een voorkeur kunnen hebben voor een bepaalde dienst. Los van de praktische invulling blijft overeind staan, dat we het zonder de bijdrage van ouders niet draaiende kunnen houden. En ik geloof er echt in, dat elke ouder ook echt wel wat wil doen. En het maakt ook niet uit bij welke club je kind speelt. Laten we dit seizoen goed met elkaar afronden en er volgend seizoen een soepel verhaal van maken.”

Informatie: tel./app 06-22603317 of mailen naar jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl

Afbeelding
Wilgen knotten langs de Liniedijk Algemeen 31 jan, 14:12
Afbeelding
Meer aandacht voor wapenbezit en wapengeweld onder jongeren Algemeen 31 jan, 13:38
Afbeelding
Mannen aangehouden langs A9 112-nieuws 31 jan, 01:15
Afbeelding
Voorstelling 'Here we are' in De Zwaan Algemeen 26 jan, 16:15
Afbeelding
Geen geld voor twee rotondes Geesterweg Algemeen 26 jan, 15:22
Afbeelding
Gemeente Uitgeest verlengt opzegtermijn Zwembad De Zien Algemeen 26 jan, 14:46
Afbeelding
Uitgeestermaatjes zoekt vrijwilligers Algemeen 26 jan, 14:13
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:03
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Brisk Walking groep zoekt wandelaars Algemeen 26 jan, 10:58
Afbeelding
Soof 3 in Filmhuis De Zwaan Cultureel Cultuur 26 jan, 10:46
Afbeelding
Homemade Lemonade bij De Oude Keuken Algemeen 26 jan, 10:42
Afbeelding
Kindcentrum Cornelis nu ook officieel geopend Algemeen 26 jan, 10:32