Devika Partiman, winnares van de Ribbius Peletierpenning 2019, bij de uitreiking.
Devika Partiman, winnares van de Ribbius Peletierpenning 2019, bij de uitreiking. (Foto: Elmer van der Marel)

Uitgeester vrouw politiek rolmodel?

Algemeen

Iedereen kan tot 15 mei een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. Dat kan via www.penning.noord-holland.nl, met een beschrijving van wie zij is en waarom zij in aanmerking komt. Bijvoorbeeld vanwege haar voortrekkersrol voor vrouwen in de politiek of voor de manier waarop zij laat zien dat politiek leuk is. Uit de kandidaten kiest de jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk: “Deelname aan politiek is essentieel voor onze democratie. Vrouwen zijn hierbij vaak nog in de minderheid. Met de Ribbius Peletierpenning vragen Provinciale Staten daar aandacht voor.“

UITGEEST - Provinciale Staten van Noord-Holland zoeken een vrouw, die een onderscheiding verdient voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek of omdat zij als politiek rolmodel een inspirerend voorbeeld is voor anderen.

Iedereen kan een kandidaat al in de schijnwerpers zetten Via www.penning.noord-holland.nl kan iedereen een kandidaat in het zonnetje zetten door een foto in een chique afbeelding te plaatsen en daarmee haar kandidatuur bekend te maken met een post op Twitter, Instagram of Facebook.

Na 31 mei maakt de jury, onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker, een keuze uit alle kandidaten. 17 juni reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2022 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland. De uitreiking is die dag vanaf 13.00 uur live te zien via https://noord-holland.stateninformatie.nl.


In 2019 kreeg Devika Partiman de penning voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’, waarmee zij kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst. Op die manier worden meer vrouwen gekozen als volksvertegenwoordiger. Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit ontving de penning in 2020 voor haar programma ‘Vrouwen in de Purmerendse politiek’ waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Met lezingen, trainingen en speeddates stimuleert zij vrouwen om politiek actief te worden. Sylvana Simons kreeg de Ribbius Peletierpenning in 2021. Zij was gemeenteraadslid in Amsterdam, richtte BIJ1 op en werd Tweede Kamerlid. De jury was van oordeel dat zij onderscheiding verdiende, omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. 

Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.