Takelklus gaat voortvarend

Algemeen
De ploeg van twaalf vrijwilligers is uitstekend op elkaar ingespeeld.
De ploeg van twaalf vrijwilligers is uitstekend op elkaar ingespeeld. (Foto: Bert Westendorp)

Blauwe Bluf is er klaar voor

UITGEEST – Met een brede glimlach zien Inge en Bart Jonk uit Uitgeest hoe hun schip, met de aansprekende naam Blauwe Bluf, dinsdagmiddag in het water van Jachtwerf Zwaansmeerpolder wordt getakeld. Het is één van de ongeveer 375 schepen die ieder watersportseizoen weer het water rond de romp voelen.

De ploeg van twaalf vrijwilligers is uitstekend op elkaar ingespeeld. De klus die vorige week is begonnen, verloopt soepel. Niet verwonderlijk want de mannen doen dit werk al jaren.

‘Naar het starteiland’

“Met ons schip varen we regelmatig naar het starteiland hier in het Alkmaardermeer. Maar we gaan ook regelmatig naar de Friese wateren. Ja, dat gaat ook zeker dit jaar weer gebeuren”, klinkt het opgewekt uit de mond van Inge.

Echtgenoot Bart heeft voorafgaand aan de tewaterlating behoorlijk geklust om het schip weer in topconditie te krijgen. Met name het schoonmaken van de stalen romp vergde de nodige uren.

In oktober gebeurt het werk in omgekeerde vorm; dan gaan de 375 schepen weer uit het water. Maar daar denken de watersporters voorlopig nog niet aan.