Koningsdag Uitgeest: iedereen welkom

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Middelweg als vanouds centrum van festiviteiten tijdens Koningsdag

Verkopers en koopjesjagers welkom op de vrijmarkt

UITGEEST – Twee jaar lang passeerde Koningsdag vrijwel ongemerkt de revue. Nu de meeste coronamaatregelen fiks zijn versoepeld kan het feest woensdag 27 april weer in volle glorie gevierd worden.

Oranje Stichting Uitgeest heeft ook deze editie de organisatie weer voor het grootste deel in handen. In de vroege woensdagochtend vanaf 06.30 uur zijn verkopers en koopjesjagers welkom op de vrijmarkt. De kleedjes en tafeltjes staan tot 15.00 uur uitgestald vanaf het plein voor het gemeentehuis tot aan de hoek Beatrixstraat. Het lijkt niet moeilijk om een plekje te vinden om de spullen uit te stallen. “Je kunt gewoon op de Middelweg een plekje scoren vanaf de telefoonwinkel tot het gemeentehuis’”, bevestigt Oranje Stichting Uitgeest.

Aubade

Traditioneel is er rond 10.00 uur de aubade voor het gemeentehuis. Evenals voorgaande edities verzorgt een delegatie van de Uitgeester Harmonie dit onderdeel van het feest.

Droog weer is een vereiste voor het optreden op het Gemeentehuisplein van band Faem, inclusief twee zangeressen. Het optreden begint om 15.00 uur. Op het plein is ook bier of fris te bestellen. Met slecht weer verhuist het evenement naar café Buona Sera, Langebuurt 14.

Attracties

Naast deze hoogtepunten staat er nog meer op de agenda. Diverse attracties staan in het dorp opgesteld waaronder een grote trampoline en een draaimolen voor de kleintjes. Ponyrijden behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Oranje tompoezen

De festiviteiten gaan aan medewerkster Jazz van Bakkerij Putter aan de Middelweg grotendeels voorbij. “De winkel is gewoon open. Arjan interesseert Koningsdag niet veel. “Ik heb er weinig mee. De vrijmarkt vind ik dan wel leuk. Ik drink geen alcohol en dat gelal in de kroeg vind ik niks, dus daar kom ik niet. Ik hou van m’n rust”, verklaart de jonge Uitgeester.

‘t Portiertje

Dat ligt geheel anders bij twee meiden op het terras naast de Hema. Koningsdag in Uitgeest wordt met een vrolijke lach begroet. “Oh ja, wordt Koningsdag hier weer gevierd? Ik weet van niks”, klinkt het verbaasd uit de mond van de negentienjarige Daytona. “Eerst gaan we om een uur of één naar Amsterdam. Nu ik weet dat het ook in het dorp feest is, ga ik daarna, samen met mijn vriendin in het dorp Koningsdag vieren in ‘t Portiertje.” Haar achttienjarige vriendin Kayleigh knikt instemmend. De twee jonge vrouwen uit het dorp hebben duidelijk zin in een feestelijke dag.

Afbeelding