Motto: ‘Vrijheid geef je door’

Algemeen
Bloemen leggen ter nagedachtenis.
Bloemen leggen ter nagedachtenis. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Het begin van de Dodenherdenking in gemeente Uitgeest was traditioneel 4 mei om 16.00 uur bij het monument langs de spoorlijn bij ’t Kooghuis 3.

Daar werden 15 december 1944 drie willekeurige mannen uit de Weteringschans gevangenis in Amsterdam naar Uitgeest overgebracht. G. De Boer (27) uit Rotterdam, P. Ouwerkerk (31) uit Haarlemmermeer en B. Roodenburgh (26) uit Amsterdam werden vervolgens door de Duitse bezetter gefusilleerd langs de spoorbaan. Het was een vergelding voor een in december 1943 door het Zaans verzet op die plek opgeblazen trein. Onder meer burgemeester Nieuwland legde woensdag 4 mei een krans bij het monument.


Even voor 20.00 waren er al veel belangstellenden, waaronder een aantal gevluchte mensen uit Oekraïne, aanwezig bij het plein voor het gemeentehuis waar om acht uur twee minuten lang enkel vogels te horen waren tijdens de altijd indrukwekkende stilte.

Na de stilte speelde de Uitgeester Harmonie het tweede en zesde couplet van het Wilhelmus, gevolgd door een kranslegging en defilé. Het motto luidde dit jaar ‘Vrijheid geef je door’. Ook de toespraak van burgemeester Nieuwland refereerde daar aan.


“Soms klinkt de vraag: waarom zou je die verhalen over de oorlog nog vertellen? Het is al zo lang geleden. Er zijn steeds minder mensen die het zelf hebben meegemaakt. Dan denk ik altijd aan mijn geschiedenisleraar, die zei: ‘Je kunt het heden alleen begrijpen als je de geschiedenis kent.’ De geschiedenis herhaalt zich namelijk altijd. Wie zich verdiept in het verleden, kan daar iets van leren en is beter voorbereid op de toekomst.”


Uiteraard kwam ook de oorlog in Oekraïne aan bod in de speech van Nieuwland: “Toch ebt dat gevoel van onvrijheid razendsnel weg wanneer ik zie wat er nu gebeurt in het oosten van Europa.

Waar landsgrenzen niet gerespecteerd worden en een land zijn buurland met bruut geweld probeert te onderdrukken. Waar de vrijheden die inwoners na de Koude Oorlog hebben herwonnen steeds verder worden teruggeschroefd. Dat is onvrijheid op een ander niveau.”

Lees de complete speech van burgemeester Nieuwland op www.rodi.nl/regio/uitgeest 

Belangstellenden waren aanwezig en namen deel aan het defilé..