Afbeelding
(Foto: )

Column ‘Herman vindt er wat van’

Algemeen

Grieks

“Griekenland is nu niet veel meer dan een hete vakantiebestemming, maar het was honderden jaren lang het meest beschaafde land van Europa. En als bakermat van filosofie, geneeskunde en democratie. De oude Grieken leefden in een samenleving vol sport, cultuur, theater en wetenschap. En ze beschikten over een Antikythera, een ijzeren mechanische rekenmachine. Deze vakantie kwam ik bij toeval terecht bij een lijst Griekse leenwoorden. Zonder dat ik het wist, hanteer ik blijkbaar vrij regelmatig woorden uit bovenstaande beschaving. Als docent Nederlands vind ik dat natuurlijk reuze interessant.

Voorbeeld: anno 2022 kan niemand meer zonder telefoon. Toepasselijk om dat woord eens te fileren, dus. In het Grieks betekent tele ‘ver’ en phone ‘geluid’. Xylofoon vertaal je als ‘klinkend hout’. En saxofoon is ‘het geluid van Sax’, de uitvinder van het instrument. Psychologie komt van psyche ‘geest, innerlijk’ en -logía ‘leer, wetenschap’. Net zoals podologie de leer van de voet is. Logisch toch? Als je eenmaal weet waar je op letten moet, is het Oudgrieks ineens weer springlevend. Elk woord dat begint met hypo, anti, mono of poly heeft zijn oorsprong in deze dode taal. En alles wat eindigt op -logie, -sofie of -these ook. Als je gaat zoeken kom je een boel leuke woorden tegen met een rijke historie vanuit het Griekse alfabet. Vandaag in de krant: democratie, hypothese, hypotheek, politiek, mysterie, muziek, paniek, apathisch, school, oceaan, dogma, theorie en pseudoniem. Weer wat geleerd. Ik neem nog ff een bakje Griekse yoghurt. Turks woord, trouwens. Net als tulp!” reacties@hermandejager.nl.

Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Fraaie route is vijf weken dicht Algemeen 28 jun, 21:29
Afbeelding
Kermisloop Uitgeest volledig uitverkocht Algemeen 28 jun, 21:16
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Witte anjerperkje voor veteranen Algemeen 27 jun, 21:49
Afbeelding
Op safari bij Fort St Aagtendijk in Beverwijk Algemeen 27 jun, 21:04
Afbeelding
Alle kinderen een zwemdiploma! Algemeen 27 jun, 20:30
Afbeelding
Boeren blokkeren A9 en rijden naar politiebureau Alkmaar 112-nieuws 27 jun, 19:50
Afbeelding
Tentoonstelling en eerste concert in de Dorpskerk Heemskerk Algemeen 27 jun, 17:04
Afbeelding
Zomerbraderie Algemeen 27 jun, 14:56
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Inschrijving 8e editie Fjoertoer Egmond geopend Algemeen 23 jun, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.