Menno Klein wijst naar de Blauwe Vlag en Groene Wimpel.
Menno Klein wijst naar de Blauwe Vlag en Groene Wimpel. (Foto: Bert Westendorp)

Jachthaven Uitgeest met vlag en wimpel geslaagd

Algemeen

UITGEEST – Fier hangen de felbegeerde Blauwe Vlag en Groene Wimpel op drie plaatsen in top bij Jachthaven Uitgeest aan de Lagendijk 7. Vorige week is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreikingsceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. 

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend aan 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van gemeente Elburg. In de regio werd ook aan Jachthaven ’t Hoorntje en de jachthaven van Alkmaarsche Roei- en Zeilvereniging Zeil- en Motorbootafdeling (ARZV-ZM) in Akersloot een Blauwe Vlag uitgereikt.


Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen, die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.


Menno Klein vierde vorig seizoen zijn jubileum als havenmeester van Jachthaven Uitgeest. De haven telt 450 ligplaatsen. Ruim 25 jaar regelt hij als havenmeester het reilen en zeilen van de haven. “Jaren terug werd de haven compleet gerenoveerd. Dat was het sein om alles anders te doen, veel milieuvriendelijker. Dat betekende ook heel veel investeringen, maar leidde al spoedig tot het uitreiken van de Blauwe Vlag. Inmiddels voor de zestiende opeenvolgende keer. De Groene Wimpel is eveneens al jaren in ons bezit. In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij boven op de internationale criteria extra inspanningen gedaan hebben op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven“, legt de havenmeester uit.


Vervolgens komt er een opmerkelijke uitspraak. “Er zijn maar 25 bedrijven in Nederland die in aanmerking komen voor de Groene Wimpel. Het zou mooi zijn als een ander bedrijf onze plek eens zou innemen. Dan zou ook die jachthaven aan de hoogste criteria voldoen. Dat is prima voor de watersport en het gezamenlijke doel van de ondernemers.”


Uiteraard zijn de medewerkers van de haven trots op de behaalde resultaten. Het water in de haven en bijbehorende meer zijn van dermate kwaliteit dat er zonder gezondheidsproblemen in gezwommen kan worden. “Het water in de haven is heel erg schoon. Dat heeft ook een nadeel. Je kunt de bodem zien op twee meter. Zodoende bereikt ook het zonlicht de bodem en dat zorgt er voor dat plantengroei, waaronder diverse exotische planten, heel snel groeien. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het water té schoon is. Door die plantengroei op de bodem krijgen de booteigenaren problemen zoals planten in de schroef. De jachthaven maakt regelmatig de bodem schoon. Dat moet wel, want anders is er geen bestaansrecht.”


Jaren terug werd het afval, waaronder urine en ontlasting, zo overboord gekieperd. “Kijk, die booteigenaar deponeert zijn afval netjes in de containers, zoals iedereen dat hier doet”, constateert Menno ter plekke. Bij de jachthaven zijn verschillende duurzame havenfaciliteiten te vinden, zoals twee moderne toiletgebouwen, een wasserette en een kantine als uitvalsbasis bij slecht weer. Nog steeds wordt er volop geïnvesteerd in duurzaamheid. De bekende witte vakantiewoningen pal naast de steigers zijn gesloopt. Die huisjes voldeden niet meer aan onze eisen. Er komen nu acht nieuwe vakantiewoningen voor de verhuur. In 2023 staan die duurzame woningen er.” Ook dat initiatief toont aan dat de Blauwe Vlag en Groene Wimpel op de juiste plek hangen.


In de directe omgeving is strand Wijk aan Zee al tien jaar op rij erkend als schoon, veilig en duurzaam. Strand van Wijk aan Zee ontving voor de tiende keer de Blauwe Vlag. “We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, zegt wethouder Hanneke Niele. “Het is een erkenning van de kwaliteit van ons prachtige strand en van de aandacht die we besteden aan duurzaamheid, natuur en milieu. De Blauwe Vlag laat zien dat het strand van Wijk aan Zee veilig is, met goede sanitaire voorzieningen en uitstekende kwaliteit zwemwater. Ik ben dan ook erg trots op de ondernemers op het strand, de reddingsbrigade en de vele vrijwilligers die afval opruimen. Samen met de gemeente Beverwijk maken zij het strand van Wijk aan Zee tot een heerlijk familiestrand.” 


Het strand bij Wijk aan Zee is een heerlijk familiestrand. Het is goed toegankelijk, gastvrij en duurzaamheid krijgt veel aandacht. Er staan voldoende afvalbakken en bezoekers worden bewust gemaakt van het belang het strand schoon achter te laten. Zo zijn er bij de strandpaviljoens juttassen beschikbaar om opruimacties te stimuleren en wordt er met Pollution Art aandacht gevraagd voor het wereldwijde afvalprobleem. 

Hier worden acht nieuwe duurzame vakantiewoningen voor de verhuur gebouwd.
Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.