Gekende landschappen rondom Castricum en Uitgeest

Algemeen
Het dorpssilhouet van Uitgeest.
Het dorpssilhouet van Uitgeest. (Foto: Ernst Mooij)

CASTRICUM/UITGEEST – Onlangs is een nieuwe versie uitgebracht van de informatiebundel ‘Gekende landschappen’. Het geeft een breed en up-to-date overzicht van de gebieden rondom Castricum en Uitgeest.

Het landschap is het resultaat van natuurlijke processen en menselijke activiteiten. Vooral vanaf de 19e eeuw zijn de menselijke ingrepen enorm toegenomen waardoor landschappen van aanzien zijn veranderd. Behalve de technologische vooruitgang, de bevolkingstoename en de daaruit voortvloeiende woningbehoefte, heeft ook de toegenomen mobiliteit sporen door het landschap getrokken. Vanaf het midden van de 20e eeuw heeft de schaalvergroting in de landbouw tot grote landschappelijke veranderingen geleid. Het ruimtebeslag voor woningbouw, aanleg van kantoorparken, bedrijventerreinen, recreatiegebieden, zonnevelden en plaatsing van windturbines gaat nog steeds door. Cultuurlandschappen verliezen hun specifieke kenmerken en de natuurwaarden verminderen.

De crises waar we mee te maken hebben, stapelen zich op 

Het jaar 2019 was het jaar van de klimaatacties. Ook jongeren gingen de straat op om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid. De crises waar we mee te maken hebben, stapelen zich op: de stikstofcrisis, de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en vermoedelijk straks ook nog een watercrisis. Het roer moet om. Termen als klimaatverandering, wateroverlast en droogte, zeespiegelstijging, luchtkwaliteit, energietransitie, biodiversiteit, kringlooplandbouw, woningbehoefte en mobiliteit hebben allemaal met onze leefomgeving te maken. Er is veel kennis, innovatie en creativiteit nodig om voor de opgaven waar we voor staan, passende oplossingen te vinden.

Informatiebundel is leidraad voor behartigen landschappelijke belangen

Voor de gemeenten Castricum en Uitgeest zit het kapitaal vooral in die landschappelijke afwisseling die in hoge mate het woongenot bepaalt en een grote aantrekkingskracht uitoefent op recreanten. Het landschap is het resultaat van natuurlijke processen en menselijke activiteiten. Ons welbevinden is sterk afhankelijk van de kwaliteit van onze ruimtelijke omgeving. Stichting Alkmaardermeeromgeving zal daarover waken, en denkt mee over het versterken van kwaliteit. De informatiebundel is een leidraad voor het behartigen van landschappelijke belangen. De informatiebundel is hier te downloaden.

Een papieren versie is te koop bij boekhandel Laan in Castricum.