Controle snelvaren op Alkmaardermeer

Algemeen
Controle op  snelvaren en waterskiën op Alkmaardermeer.
Controle op snelvaren en waterskiën op Alkmaardermeer. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sinds mei kan er al weer worden snel gevaren in het snelvaargebied De Deilings op het Alkmaardermeer. Vele watersporters maken hier jaarlijks gebruik van. Om dit gebruik veilig te houden, wordt er ook dit jaar weer regelmatig gecontroleerd op het juiste gebruik van het gebied en het bezit van geldige ontheffingen.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van 16 kilometer per uur. Voor het snelvaargebied De Deilings is echter een uitzondering gemaakt op deze beperking van de vaarsnelheid. Hier kan de watersporter, mits voorzien van een ontheffing, tussen tot en met 31 oktober snelvaren en waterskiën.

Veiligheid

Om de veiligheid te bevorderen houden toezichthouders regelmatig en op verschillende momenten toezicht op het meer. Net als voorgaande jaren wordt dit seizoen ook doordeweeks weer regelmatig gecontroleerd. Het snelvaargebied is met gele boeien als een bijzonder vaarwater gemarkeerd. Dit betekent, dat alleen vaartuigen met een ontheffing hier mogen varen. In het Binnenvaartpolitiereglement staat het gebied omschreven als bestemmingswater. Andere boten mogen dus niet het snelvaargebied invaren. Hiervoor staat een speciaal infoblad op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl met uitleg van de bebording.

Snelvaren

Om op doordeweekse dagen tussen 08.00 uur en zonsondergang in het gebied te mogen varen kan een beperkte ontheffing aangevraagd worden. Deze ontheffing bestaat uit twee delen. Deel A kan kosteloos aangevraagd worden via een speciaal aanvraagformulier. Deel B kan gekocht worden via de kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven. Deel A en B vormen gezamenlijk de geldige ontheffing voor de duur die op deel B staat aangegeven. 

Het tarief is € 6,- per 2 uur. Een volledige ontheffing is om de hele week tussen 08.00 uur en zonsondergang te varen.

Verbod jetski’s

Op het hele Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn jetski’s, waterjetpacks, hydro jetpacks, flyboards, waterscooters, jetboards, propellorboten, hovercrafts en watervliegtuigen verboden. Dit geldt ook voor het snelvaargebied.

Afbeelding