Zomerbraderie

Algemeen
Rond tien uur zaterdagmorgen zijn de eerste bezoekers al aanwezig.
Rond tien uur zaterdagmorgen zijn de eerste bezoekers al aanwezig. (Foto: Bert Westendorp)

Zomerbraderie is weer schot in de roos

Honderden bezoekers op koopjesjacht

UITGEEST - “Gooi er nog maar even een zeiltje overheen”, zegt een marktkoopman die net kleding in zijn kraam heeft uitgestald tegen zijn collega. Zaterdag even voor tien uur, pal voor de opening van de zomerbraderie, is het de regen die verantwoordelijk is voor enige bezorgdheid bij de kooplieden die net hun kramen hebben opgetuigd in het centrum van het dorp.

De felblauwe plekken tussen de donkere wolken blijken daarentegen de voorbode voor een prachtige dag. De Zomerbraderie, georganiseerd door Oranje Stichting Uitgeest, bestaat uit een lang lint van kramen op de Middelweg en een aantal standhouders op het plein bij de Hema.

Suikerspin

Akersloter Paul Steenkamp helpt zijn kinderen, dochter Sunny van 17 en zoon Raymen van 19, met het opbouwen van hun stands. Het duo is aanwezig met mode en een suikerspin. De suikerspin blijkt populair en moet, tot tevredenheid van de ondernemers, al snel in actie komen.

Gevarieerd

Even na tienen begint het langzaam maar zeker vol te lopen met koopjesjagers die ontdekken dat het aanbod behoorlijk gevarieerd is. 

“Dit is nog maar een heel klein deel van mijn collectie”, laat Gerard weten. De ondernemer heeft een zaak in miniatuur auto’s en motoren in Alkmaar en is een vaste gast op markten en braderieën. De collectie is enorm uitgebreid. Van renwagens, waaronder Formule 1 modellen van Max Verstappen, tot antieke wagens en motoren in vele schalen en uitvoeringen. De kraam wordt druk bezocht door het mannelijke deel van de bezoekers. 

De meeste bezoekers komen uit Uitgeest, waaronder Irina met dochter Marcella. Laatstgenoemde is op zoek naar een bijzondere steen. Het duo struint de markt af op zoek naar het attribuut.

Bekende verschijning

Lola Sieraden & Accessoires is een bekende verschijning op de diverse braderieën in de omgeving. Carola woont in Warmenhuizen en ontwerpt en maakt haar sierraden en accessoires zelf. De Noord-Hollandse is, zoals zoveel standhouders, parttime onderneemster. “Ik werk vier dagen in de week voor een werkgever en doe LoLa Sieraden erbij. Dat is soms wel echt even druk, maar ik heb een lieve vriendin die me helpt.”

Tevreden

Kort na de opening van de Zomerbraderie breekt de zon door en bezoeken honderden bezoekers het marktterrein. De medewerkers van Oranje Stichting Uitgeest zijn tevreden.

Miniatuur auto’s en motoren in vele uitvoeringen.